EU uvodi ograničenja na gotovinske transakcije

Dodajte komentar

Evropska komisija je krajem prošle godine predložila paket mjera o strožijim finansijskim transferima radi sprečavanja kriminalnih i terorističkih aktivnosti, a jedna od mjera je ograničenje gotovinskih novčanih transakcija.

Evropska komisija je otvorila konsulatacije kojima provjerava koja bi gornja granica za gotovinske transkcije bila prihvatljiva za cijelu EU.

“Bitna funkcija novca je da omogućava anonimne transakcije. Ova anonimnost može biti zloupotrijebljena”, navodi Evropska komisija na svojoj internetskoj stranici.

Mogućnost visokih novčanih isplata olakšava pranje novca i finansiranje terorizma, i to su poslovi koje je teško kontrolisati.

U nekim državama članicama kao što su Francuska, Italija, Španija, Belgija i Grčka, te nekim istočnoevropskim članicama, već imaju ograničenja na gotovinska plaćanja kao sredstvo za borbu protiv kriminala. U Španiji je na primjer ta granica 2.500 eura.

Međutim, postoje i protivljenja inicijativi Evropske komisije.  Prema pisanju bečkog Standarda, u austrijskoj centralnoj banci OeNB su protiv ograničenja za gotovinske transakcije.

“OeNB je u potpunosti predana korištenju gotovine”, naglasio je guverner OeNB Evald Novotny.
Austrijanci su, inače, vrlo naklonjeni kešu.

“Siguran sam da ćemo i dalje imati keša u Austriji u narednih 50 godina”, rekao je direktor OeNB-a Kurt Pribil.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *