S&P zadržao hrvatski kreditni rejting na ‘BB’ i stabilne izglede

Dodajte komentar

Agencija Standard & Poor’s (S&P) zadržala je dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na ‘BB’ i kratkoročni na ‘B’, kao i stabilne izglede, te procjenjuje da će rast privrede u ovoj godini biti brži u odnosu na lani.

U toj agenciji očekuju da će ove godine hrvatska privreda ostvariti rast od 3%, nakon lanjskih 2,9%, zahvaljujući snažnoj domaćoj potražnji i izvozu, što će pomoći Vladi pri održavanju snažnije budžetske pozicije nego prije, i u dodatnom smanjivanju i dalje značajnog tereta dugova. Agencija potvrđuje dosadašnji rejting Hrvatske te stabilne izglede, jer s jedne strane i dalje postoji visoki teret duga države te kratak tok sprovođenja strukturnih refomi i konsolidacije javnih finansija, dok s druge strane jača ekonomski oporavak i poboljšavaju se finansijske pozicije, među ostalim, zahvaljujući nastavljenom spoljnom razduživanju finansijskog sektora.

S&P navodi da poreska reforma, koja je stupila na snagu od ove godine, a uključuje promjene poreza na dohodak i dobit, pozitivno utiče na raspoloživi dohodak domaćinstava, i trebalo bi da vodi nastavku investicija u korporativnom sektoru. Ipak, u agenciji napominju kako očekuju da se rast ekonomije na srednji rok uspori na oko 2,5% zbog strukturnih činilaca, poput starenja stanovništva, te i dalje komparativno slabog poslovnog okruženja i velikog državnog sektora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *