Šta hakeri CIA-e misle o najpoznatijim antivirus programima?

Dodajte komentar

Na 8.000 strana hakerskih podataka CIA-e, koje je objavio Vikiliks, nalaze se i ocjene njaboljih hakera CIA-e o kvalitetu zaštite najpopularnijih antivirus programa.

Primera radi, kada je riječ o popularnom programu “Avira“, CIA kaže da je “tipično lak za izbjegavanje”. Par sati nakon što je Vikiliks objavio ovaj podatak, njemačka kompanija je u saopštenju rekla da je popravila “malu ranjivost”.

Kada je u pitanju antivirus “Komodo“, CIA ima oprečne komentare. Jedan haker CIA-e kaže da je Komodo davež “hvata sve dok mu ne kažeš da prestane”, ali dodaje da verzija 6 nije toliko efikasna. Predstavnici “Komoda” su potom izjavili da je trenutno aktuelna verzija 10, u kojoj su popravljeni svi propusti.

Kasperski lab“, jedan od vodećih proizvoda, kada je u pitanju zaštita vašeg kompijutera, ali vas neće zaštiti od CIA-e, jer sadrži grešku u kodu, koja omogućava hakerima CIA-e da prevaziđu zaštitu.Osnivač ovog antivirus programa, Judžin Kasperski je odbacio taj komentar, rekavši da je greška koju je pronašla CIA popravljena prije nekoliko godina.

Najlošije komentare je dobio finski “F-secure“, koji je opisan kao “proizvod nižeg ranga koji hakerima pričinjava minimalne probleme”. “F-sekjur” je u saopštenju istakao da je na drugim mjestima opisivan kao ozbiljna prepreka napadima i postavio pitanje zašto CIA nije upozorila softverske kompanije na greške u njihovim anti-virus programima.

Najviše problema hakerima je napravio rumunski “Bitdefender“, koji je uspio da detektuje CIA-ine alate.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *