SDP: Suludo gubiti vlasništvo nad Lukom Bar

Dodajte komentar
Luka Bar

Socijaldemokratska partija (SDP) pozvala je nadležne da zaustave privatizaciju Luke Bar, koja je klasično monopolsko i veoma profitabilno preduzeće, zbog čega je suludo gubiti državno vlasništvo nad njim.

Član Predsjedništva SDP-a, Draginja Vuksanović, kazala je da Luka Bar ima siguran profit koji treba da ostane u Crnoj Gori, a ne da se iznosi van nje.

„Luka je za posljednje dvije godine duplirala kapacitete i zaposlila nove radnike i iz svog milionskog profita može sama da investira u svoj razvoj“, rekla je Vuksanović na konferenciji za novinare.

Prema njenim riječima, poljski partner obećava ono što Luka već ostvaruje, a razlika je u tome što partner ima plan da otpušta, umjesto da zapošljava radnike, dobija u bescijenje vlasništvo i upravljanje nad Lukom, milionski profit koji ide njima i sjutra taj najviši strateški objekat može da proda kome hoće.

„SDP nije protiv privatizacije, ali treba da se zna što se privatizuje, pod kojim uslovima i šta radnici i država dobijaju privatizacijom. U normalnim državama se privatizacije, posebno vrijednih dobara, planiraju i promišljaju stručno, pažljivo i uz konsultacije sa širom javnosti“, saopštila je Vuksanović.

Ona je dodala da je tender za prodaju Luke raspisan tri dana nakon izbora 16. oktobra, a u kampanji nije pominjana namjera o prodaji Luke.

„Zato pozivamo nadležne da zaustave taj štetan posao i da se ne igraju sa narodom i državom. Upozoravamo ih da ćemo, čim se oslobodimo njihove pohare, i ovu kao i mnoge druge njihove kumovske i poharne privatizacije ispitati i gdje ima osnova poništiti“, poručila je Vuksanović.

Ona je navela da je posebna priča zašto se nekome žuri da proda Luku Bar u trenutku kada ona hvata poslovni zamajac i iz godine u godinu bolje posluje.

„U žurbi su navodno zaboravili da objave tender u međunarodnom časopisu čime je prekršena procedura. Zamislite logiku – prodajete Luku, a istovremeno kao država gradite autoput vrijedan milijarde eura čijom izgradnjom će vrijednost Luke značajno porasti. Prodavati, odnosno rasprodavati Luku i to na ovaj način je štetan posao, zbog kojeg će neko odgovarati“, rekla je Vuksanović.

Ona je, odgovarajući na pitanje da li bi neko iz Tenderske komisije trebalo da odgovara zbog propusta da se u međunarodnoj štampi sa zakašnjenjem objavljuje tender za prodaju, kazala da kada se oslobode pohare Demokratske partije socijalista (DPS) pozvati sve koji su učestvovali u zaključenju takvih pravnih štetnih poslova da snose odgovornost.

„U SDP-u postavljamo pitanje zašto se ide u prodaju Luke Bar ili njenu rasprodaju. Prodaja 30 odsto državnih akcija u Luci Bar je čin odricanja države od većinskog vlasništva u toj kompaniji“, navela je Vuksanović.

Kompanija koja namjerava da je kupi neće odmah steći kontrolni paket, ali joj tenderski uslovi omogućavaju da do njega brzo i lako dođe. I to na skandalozan način, tako što se država obavezuje danas da će poljskoj kompaniji prodati svoje preostale akcije po cijeni po kojoj joj prodaje inicijalnih 30 odsto.

„Luka je strateški partner, a takozvani strateški partner kada preuzme vlasništvo, svoje akcije može prodati kome hoće, moguće sjutra i nekom, za državu, nepoželjnom partneru“, navela je Vuksanović.

Prema njenim riječimna, skandal je da se sada unaprijed utvrđuje cijena za akcije koje bi se prodale ili rasprodale za recimo nekoliko godina. Skandal je i sama cijena po kojoj se 30 odsto akcija Luke Bar prodaje za sedam miliona eura.

„To je prodaja u bescijenje ili pohara u režiji DPS-a, ko zna koja po redu“, zaključila je Vuksanović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *