Pregled štampe za 9. mart: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Obmanjujuće reklame će zabranjivati

Vlada bi na sjednici u petak trebalo da usvoji Predlog zakona o zabrani obmanjujućeg oglašavanja kod pružanja usluga i prodaje proizvoda. Prema informacijama “Vijesti, taj akt, čije usvajanje kasni više od dvije godine, prošao je u utorak Vladinu Komisiju za ekonomska pitanja.

CG je u ozbiljnoj dužničkoj krizi

Crna Gora, s obzirom na ozbiljnost dužničke krize, neće biti u mogućnosti da obnovi povjerenje međunarodnih investitora bez brzih i odlučnih reformi javnih politika kojima bi se uspostavio balans budžeta do 2019. godine, ocijenila je Svjetska banka.

Revizori odlučuju o dividendi EPCG

Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV) prekinula je postupak razmatranja zahtjeva Elektroprivrede (EPCG) za evidentiranje smanjenja kapitala do dostavljanja mišljenja Instituta sertifikovanih računovođa i revizora Crne Gore, i postupanja EPCG po istom, saopšteno je juče Vijestima iz te institucije.

Dnevne novine

Obavezne rezerve banaka i dalje će se smanjivati

Smanjenjem obaveznih rezervi banaka za dva procentna poena na 7,5 i 6,5 odsto, Centralna banka Crne Gore (CBCG) napravila je samo mali korak ka približavanju stopi obavezne rezerve u Evropskoj monetarnoj uniji koja iznosi dva odsto, kazali su Dnevnim novinama u CBCG.

Regionu treba privredna integracija

Zemljama regiona neophodna je ubrzana privredna integracija, ocijenjeno je na panelu organizovanom u okviru Kopaonik biznis foruma. Moderator panela pod nazivom “Reforma programa regionalnih investicija jedan region, jedna privreda” i generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Goran Svilanović, saopštio je da očekuje da će premijeri regiona 12. jula u Trstu, na novom samitu u okviru Berlinskog procesa, postići dogovor o ubrzanoj privrednoj integraciji regiona.

Dan

Zbog otpremnina najavljuju tužbu državi

Bivši radnici nikšićke Željezare, njih oko 50, koji su u privremenim penzijama, protestovaće danas ispred nekoliko institucija u Podgorici. Kako je najavio predstavnik tih radnika Željko Perović, metalurzi će se prvo okupiti ispred kancelarije Evropske unije, a potom će kratkim protestnim maršom obići i ambasade Njemačke i SAD i zgradu Vlade.

Perišić neće da tuži državu za 8,72 miliona

Stečajni upravnik Kombinata aluminijuma (KAP) Veselin Perišić neće pokretagi tužbu protiv države Crne Gore u vezi sa odlukom UNCITRAL arbitražnog tribunala, koji je, kako su kazali iz CEAK-a, utvrdio da Crna Gora nije platila KAP-u puni iznos subvencija za struju iz tačke 11.3 ugovora o poravnanju, te da treba da isplati KAP-u 8,72 miliona eura, a da je na stečajnoj upravi fabrike da traži sudskim putem isplatu tog novca.

Izabrali direktora, resora nema

Godina je prošla od kako je putem javnog konkursa za direktora poreske policije izabran bivši službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Miodrag Mićo Martinović, a o formiranju tog resora više niko ne govori ni u naznakama.

Pobjeda

Činovnice ostale bez poklona

Zaposlene u Vladi u kompletnoj državnoj upravi ove godine, za razliku od mnogo prethodnih, nijesu dobile poklon za 8. mart, Dan žena, jer je i to jedna od mjera štednje saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva finansija.

Hoće novi sastanak sa premijerom

Penzioneri KAP-a danas će ponovo tražiti prijem kod premijera Duška Markovića. Oni su nezadovoljni premijerovom izjavom da se mora izmijeniti zakon o isplati otpremnina, zbog čega je i formirana radna grupa.

Nakon godinu i po pomorci ponovo na bijeloj listi EU

Evropska agencija za pomorsku sigurnost (EMSA) ovih dana će izdati novu bijelu listu na kojoj će biti i Crna Gora, saznaje Udruženje pomorskih kapetana Crne Gore. Član upravnog odbora Udruženja kapetan Janko Milutin naveo je da su se naši pomorci našli na crnoj listi Evropske unije zbog nepraćenja i neispunjavanja propisanih standarda obrazovanja i obuke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *