Nastavljen rast svjetskih berzi, Fed najavio dizanje kamate

Dodajte komentar
Wall Street

Glavni američki berzanski pokazatelji registrovali su blagi rast vrijednosti u petak, a čelnica Fed-a Dženet Jelen je najavila podizanje kamata već tokom zasijedanja u martu.

Dow Jones je u petak neznatno porastao na 21.005 poena, dok je na nedjeljnom nivou dobio na vrijednosti 0,9%. Indeks S&P 500 je takođe registrovao minoran plus u petak, dok je tokom sedmice porastao dodatnih 0,7%. Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, zaključio je trgovanje u petak u plusu od 0,2% na 5.870,8 poena, dok je u sedmici dobio na vrijednosti 0,4%. Jelen je u petak dala jasne naznake da bi na zasijedanju Fed-a, 14-15. marta, moglo uslijediti novo podizanja ključne kamatne stope. Ona je ostavila malo prostora da bi odluka mogla biti drugačija, ali tek ukoliko se glavni ekonomski pokazatelji promijene.

Evropske berze protekli trgovački dan su završile sa mješovitim kretanjem indeksa, ali su na nedjeljnom nivou registrovala snažne dobitke. Francuski CAC je predvodio nacionalna tržišta protekle sedmice sa rastom od 3,1%, nemački DAX je dodao 1,9%, dok je britanski FTSE dobio na vrijednosti 1,8%.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *