Pregled štampe za 3. mart: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Ni ove godine neće biti berbe soli u Ulcinju

Na bazenima Solane Bajo Sekulić ni ove godine neće biti berbe soli, saznaje portal Ul-info. To bi bila četvrta godina uzastopno da se neće prikupljati so. Prije toga, u istoriji najstarijeg ulcinjskog preduzeća osnovanog 1934. godine, samo dva puta nije bilo berbe, prvi put 1943. i drugi put 1964. godine zbog kiše.

Jovanović direktor Capital Investa

Formalni osnivači nove mikrofinansijske institucije (MFI) Capital Invest, koja je prije nekoliko dana od Centralne banke (CBCG) dobila dozvolu za rad, su Njemac turskog porijekla Erhard Pačariz i Slovenac Matjaž Trtnik, poznati trgovac na crnogorskim berzama.

Tužilac da ispita kako su brisani gubici EPCG

Javni interes bio bi znatno bolje zaštićen ako bi se sa pregovora sa italijanskom kompanijom A2A, o sudbini najvećeg crnogorskog državnog preduzeća, Elektroprivrede, skinuo potpuno nepotrebni veo tajnosti, ocijenili su u Građanskom pokretu URA.

Dnevne novine

Nikšić uskoro dobija logistički centar

Kako bi unaprijedili poslovanje i korisnicima usluga ponuduli što bolje uslove za saradnju, u kompaniji NTC Logistic odlučili su da prošire kapacitete. U toku godine izgradiće Logističko distributivni centar u koji će uložiti oko tri miliona eura.

Banjević pod istragom zbog potpisivanja štetnog ugovora

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) pokrenuloje izviđaj protiv izvršnog direktora Montenegro airlinesa Živka Banjevića i još sedam osoba zbog navodnog sklapanja štetnog ugovora 2015. sa jednom konsultantskom firmom. Kako su kazali u tužilaštvu, predmet je za sada u fazi izviđaja.

Neto profit Telekoma 9,4 miliona eura

Crnogorski Telekom je u prošloj godini ostvario neto profit od 9,4 miliona eura, što je 6,5 miliona eura manje nego u 2015. godini, saopšteno je iz te kompanije.

Dan

Nezakonito izbrisano 235 miliona gubitaka

Javni interes bi, kada je riječ o novom ugovoru sa A2A, bio znatno bolje zaštićen ako bi se sa pregovora o sudbini Elektroprivrede skinuo nepotrebni veo tajnosti, ocijenio je ekonomski analitičar GP URA Dejan Mijović.

Od domena.me 21,5 miliona

Crna Gora je valorizacijom internet domena .me od 2008. godine do danas prihodovala 21,5 miliona eura, kazala je savjetnica u Direktoratu za elektronske komunikacije u Ministarstvu ekonomije Tanja Maraš.

Sinonim za aferu Snimak ne može u DRI

Grupa od sedam nevladinih organizacija uputila je apel poslanicima u Skupštini da ne imenuju nekadašnjeg poslanika DPS-a i jednog od glavnih aktera afere “Snimak Zorana Jelića za člana senata Državne revizorske institucije (DRI).

Hotelima 13 miliona, industriji samo 100.000

Investiciono razvojni fond je za ovu godini za izgradnju novih hotela obezbijedio sedam miliona, za rekonstrukciju starih hotelskih kapaciteta i unapređenje vanpansionske usluge šest miliona, dok je
u njihovom programu podrške modernizaciji industrije obezbijeđeno samo sto hiljada eura.

Pobjeda

Ostaje minuli rad

Minuli rad će se obračunavati kao i do sada, dogovorili su Savez sindikata i Vlada u ponedjeljak. Kako je objasnio generalni sekretar SSCG Duško Zarubica, to znači da će izmjene Zakona o zaradama u javnom sektoru ići po hitnom postupku u parlament.

Od kamata i naknada uzeli 147 miliona

Bankarski sektor je prošlu godinu završio u plusu svega 1,4 miliona eura. Od kamata i provizija banke su uzele ukupono 147,3 miliona eura pokazuju podaci o bilansima svih 15 banaka koje je juče objavila Centralna banka.

Tender za Montekargo objavljen u Fajnenšel tajmsu

Tender za Montekargo je objavljen u Fajnenšel tajmsu 2. decembra prošle godine, saopšteno je iz Tenderske komisije. To demantuje, kako su naveli, neistinite tvrdnje rumunskog konzorcijuma Grampet da tender nije objavljen u međunarodnoj šampi.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *