Nove milijarde Grčkoj samo uz polog nekretnina, zlata ili gotovine

Dodajte komentar

Bavarski ministar finansija Markus Soeder (Hršćansko-socijalna unija), zatražio je, uoči sastanka ministara finansija Evropske unije o daljoj pomoći Grčkoj, da se toj zemlji pomoć isplaćuje jedino u slučaju ispunjenja obaveza, a i u tom slučaju samo uz polog u nekretninama ili zlatu, javlja u ponedjeljak dnevnik Bild.

Nove milijarde bi smjele biti isplaćene samo u slučaju da Atina ispuni sva obećanja vezana uz reforme. Ali i u tom slučaju bi pomoć trebala biti isplaćena samo ako Grčka garantuje pologom u obliku nekretnina, zlata ili gotovine“, rekao je Soeder za Bild i zaključio kako je Evropskoj uniji, kada je Grčka u pitanju, “potreban plan B”.

Bavarski ministar finansija time nastavlja oštru retoriku prema Grčkoj, koju vrh Bavarske, koja od svih njemačkih saveznih pokrajina najviše uplaćuje u savezni budžet, koristi od samog početka finansijske krize.

Donedavni predsjednik Evropskog parlamenta i novi kancelarski kandidat njemačkih socijaldemokrata na ovogodišnjim njemačkim parlamentarnim izborima Martin Schulz, naprotiv, poziva na smirivanje napetosti kada je grčki program u pitanju.

U ovo vrijeme globalne nesigurnosti od posebne je važnosti da se Evropa drži zajedno“, rekao je Schulz za dpa,

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *