Štajnmajer izabran za predsjednika Njemačke

Dodajte komentar

Frank-Valter Štajnmajer, zajednički kandidat vladajuće koalicije CDU/CSU i SPD i donedavni šef njemačke diplomatije, izabran je za novog predsjednika Njemačke. S obzirom da se nemački predsjednik bira u parlamentu, za njega je glasala velika većina poslanika Bundestaga.

Štajnmajer je socijaldemokrata po političkom uvjerenju, pravnik po obrazovanju i protestant po vjerskom opredjeljenju, On je već dugo vremena bio jedan od najpopularnijih političara Njemačke. Bio je šef kabineta nekadašnjeg kancelara Gerharda Šredera i jedan od glavnih arhitekata Šrederovog paketa ekonomskih reformi i smanjivanja socijalnih davanja 2003. godine, koji je ojačao njemačku privredu.

Štajmajer je pod Merkelovom služio kao ministar spoljnih poslova u dva mandata – od 2005. do 2009. i potom opet od 2013. do ove godine, a u međuperiodu bio je lider opozicije. AP navodi da je poštovanje stekao upornošću koju je pokazao u naporima za rješenje dugotrajne krize u Ukrajini.

Sam Štajnmajer, koji je nekada bio šef Kancelarske službe bivšeg kancelara Gerharda Šredera, dva puta šef diplomatije, ali i neuspjeli kancelarski kandidat, najavio je da u toku svog predsjedničkog mandata želi da brine o građanima i demokratiji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *