Grčki dug ponovo ugrožava Eurozonu

Dodajte komentar

Evropskoj uniji prijeti nova, to jest stara kriza, upozorava MMF. Kako tvrdi ta međunarodna organizacija, dugovi Grčke su na “eksplozivnoj” putanji i mogli bi da ugroze i sam opstanak Eurozone.

MMF tvrdi da je do toga došlo uprkos godinama štednje i ekonomskim reformama koje je takozvana “Trojka” (Evropska komisija, Evropska centralna banka i MMF) nametnula Grčkoj, iako su mnogi ekonomisti upozoravali da će upravo te mjere biti konačni put u propast Grčke.

U svakom slučaju, MMF više neće biti spreman na izdavanje novih kredita državi, koja godinama grca u dugovima (oni su 2015. iznosili oko 178 posto nacionalnog BDP-a), čime bi sav teret prebacili na EU u trenutku kad najmoćnija država članica, Njemačka, pokazuje još manji entuzijazam za slanje novca Atini.

Sadašnji “plan spasavanja” Grčke završava 2018. godine, a MMF je pozvao EU da Grčkoj pošalje “značajna sredstva za saniranje dugova”, iako su države članice eurozone, svojevrsni poverioci Grčke, to odbile da urade prije pomenute 2018. godine.

Predsjednik Evrogrupe Jeron Dajselblum ponovio je taj stav naglašavajući da neće biti oprosta dugova za Grčku, a ujedno je prognozu MMF-a nazvao pretjerano pesimističnom:

Ovo je iznenađujuće, jer Grčkoj ide bolje nego što izvještaj to prikazuje”, rekao je Dajselblum na sastanku ministara finansija iz država, koje su dio eurozone i dodao da je Grčka na “prilično dobrom putu prema oporavku”.

Ekonomski online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *