Trampov protekcionizam okreće globalnu ekonomiju naglavačke – trgovinski ratovi u najavi

Dodajte komentar

 

Svjetsku ekonomiju u 2017. godini obilježiće nova politika SAD, koju je već počeo da sprovodi njen predsjednik Donald Tramp, koji je zagovara protekcionizam i uvođenje carina na robu prvo iz Kine, a zatim i iz Njemačke. Na to su reagovale obije zemlje najavom kontramjera, a ekonomisti strahuju da bi to moglo da dovede do trgovinskih ratova među najvećim ekonomskim silama, čije bi se posljedice osjetile globalno.

Kina prva meta Trampa 

Prva na udaru našla se Kina, sa kojom SAD ima najveći trgovinski deficit od preko 300 milijardi dolara godišnje, ali i u koju su od 1990. godine američke korporacije uložile 228 milijardi dolara. Naime, Tramp je najavio da će Amerika uvesti carine od 45 odsto na kinesku robu, s ciljem da se smanji deficit na američkoj strani. Međutim, Kina je već spremila kontra mjere u vidu carina, antimonopolskih istraga i raznih kazni protiv američkih firmi. Da to nije dobar put govori slučaj iz 2009. godine kada je uvedena taksa na automobilske gume iz Kine, što je kupce u Americi, zbog njihovog poskupljenja, koštalo 1,1 milijardu dolara.

Koliko Trampova politika može biti štetna po američke interese možda najbolje oslikava slučaj američke kompanije “Boeing”-a, inače, najvećeg američkog pojedinačnog izvoznika od čije prodaje na kineskom tržištu zavisi 150 hiljada američkih radnih mjesta. Kina je planirala da u narednih dvadeset godina kupi 6.810 aviona, čija se vrijednost procjenjuje na oko 1.000 milijardi dolara.

Njemačka odlučno protiv Trampa – trgovinski rat u najavi

Njemačka ekonomija je najveća u EU i ova zemlja je jedan od najvećih izvoznika na svijetu, pa je brinu potencijalne promjene, koje bi mogla uvesti nova administracija u SAD. Nedavno je njemačka ministarka ekonomije Brigitte Zypries izjavila da Tramp šalje zabrinjavajuće signale o trgovini, koji nisu u skladu sa principima Svjetske trgovinske organizacije, kao i da bi politika izolacije oštetila i ekonomiju SAD. U 2015. godini SAD su bile najveći trgovinski partner Njemačke, čiji je ukupan izvoz u Ameriku iznosio 113,7 milijardi eura, a uvoz iz Amerike 60,2 milijarde eura.

Njemačka je prošle godine ostvarila rekordan suficit tekućih plaćanja, koji je dostigao 297 milijardi dolara, čime je prestigla Kinu. Tako Njemačka ima najveći suficit na svijetu. Prema podacima njemačkog Instituta Ifo, suficit tekućih plaćanja Kine u prošloj godini dostigao je 245 milijardi dolara zbog slabijeg izvoza, dok su SAD imale deficit tekućih plaćanja od 478 milijardi dolara. Možda je baš to razlog za napade Trampove administracije na Njemačku, odnosno, njenu monetarnu i trgovinsku politiku.

Naime, Njemačka je zaradila oko 300 milijardi eura zbog toga što je više izvezla robe, nego što je uvozila, a najveći doprinos dale su automobilska i hemijska industrija. Iz Bijele kuće tvrde da Njemačka koristi podcijenjeni euro kako bi njeni proizvodi bili jeftiniji i tako ostvaruje prednost u međunarodnoj trgovini. Ekonomisti, pak, kažu da nije u pitanju podcijenjeni euro, nego to što je dolar precijenjen. U Njemačkoj se strahuje da bi cijela priča mogla da dobije negativan epilog, u vidu uvođenja sankcija, odnosno, carina za njemačke kompanije. To bi zaista pogodilo Njemačku, kao najvećeg izvoznika, a procjene Instituta Ifo ukazuju da bi u tom slučaju bez posla ostalo 1,6 miliona Njemaca.

Automobilska industrija “trn u oku” Trampove administracije

Priča o uvođenju carina na njemačke proizvode nije nova, jer je Tramp već najavio da će uvesti pogranični porez od 35 odsto na isporuke vozila njemačkih proizvođača iz Meksika na američko tržište. Njemački proizvođači zapošljavaju oko 33.000 radnika u SAD-u, dok njihovi dobavljači u Americi zapošljavaju još dodatnih 77.000 radnika. Izvršni direktor “BMW” Harald Kruger založio se za slobodnu trgovinu, posle najave američkog predsjednika Donalda Trampa da će uvesti tarife na uvoz . On je rekao da je BMW jedan od najvećih izvoznika iz SAD, robom u vrijednosti od 10 milijardi dolara godišnje i da u toj zemlji zapošljava 70.000 ljudi, kao i da je to sve omogućila slobodna trgovina, jer 70 odsto BMW-ovih automobila proizvedenih u SAD bude izvezeno. Najveća fabrika te kompanije na svijetu nalazi se u Spartanburgu u Južnoj Karolini i tu se za svjetska tržišta godišnje proizvodi oko 450.000 vozila.

Inače, BMW planira da uloži oko milijardu dolara u novu fabriku u Meksiku, uprkos upozorenjima koje je uputio novi američki predsjednik. Fabrika će biti dodatak postojećim proizvodnim kapacitetima u Njemačkoj i Kini i otvoriće najmanje 1.500 radnih mjesta, a plan je da se godišnje proizvodi oko 150.000 automobila. Pored BMW-a, “Daimler” je saopštio da planira da u 2018. godini uloži milijardu dolara za sklapanje vozila “Mercedes-Benz”-a, dok je “Volkswagen” otvorio pogon od 1,3 milijarde dolara za 150.000 vozila.

Biljana Blanuša, Ekonomski online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *