Ratovi i sukobi koštali svjetsku ekonomiju 13.600 milijardi dolara

Dodajte komentar

Najnoviji izvještaj Instituta za ekonomiju i mir je pokazao da su ekonomske posljedice nasilja i sukoba iznosile 13,6 hiljada milijardi dolara, što čini 13,3 odsto svjetskog bruto domaćeg proizvoda.

Najveći udio u globalnim troškovima imaju vojni izdaci, jer je vojna potrošnja dostigla 6,16 hiljada milijardi dolara ili 45 odsto ekonomskih efekata nasilja, dok su izdaci za unutrašnju bezbjednost premašili 3,5 hiljada milijardi dolara, ili 26 procenata globalnih troškova nasilja.

Studija je pokazala da nasilje smanjuje investicije u kapitalno intenzivne sektore, te da smanjuje produktivnost i prihode. Strana direktna ulaganja opadaju zbog rizika povezanih s nasiljem i višim troškovima koje ono donosi preduzećima. Primera radi, nasiljem je najviše pogođena sirijska ekonomija, jer je u toj zemlji uticalo na čak 54,1 odsto BDP-a.

Pored toga, ova studija je pokazala da svijet i dalje troši više resursa na stvaranje i sprječavanje širenja nasilja u odnosu na sredstva koja troši na mir. Naime, rashodi Ujedinjenih nacija na mirovne misije su iznosili 8,27 milijardi dolara, što je 1,1 odsto od procijenjenih 742 milijarde dolara ekonomskih gubitaka nastalih zbog oružanih sukoba.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *