Pregled štampe za 25. januar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Vlada nije uspjela da uzme Buljaricu

Budvanski katastar odbio je kao neosnovan zahtjev Uprave za imovinu da se prava korišćenja nad zemljištem u Buljarici sa Opštine Budva prenese na Vladu. Zahtjev je Uprava podnijela pozivajući se na zaključke Vlade od 28. aprila prošle godine.

Na crno radi 40.000 radnika

Unija slobodnih sindikata (USS) predala je primjedbe na Vladin nacrt programa ekonomskih reformi, uz koje je predložila svoje mjere. Ključna primjedba USS-a, čiji je generalni sekretar Srđa Keković, je što su mjere uglavnom bazirane na smanjenju zarada zaposlenih i socijalnih davanja, čime se nastavlja politika prebacivanja tereta krize na zaposlene igrađane koji nisu odgovorni za deficit i javni dug. Zbog toga predložu niz mjera da se uzima i onima koji imaju i koji su svih ovih godina tranzicije bili pošteđeni i privilegovani.

Pregovori o EPCG traju, kriju detalje

Namjera Vlade je da, uz uslov da se pronađe zajednički interes, nastavi saradnju sa italijanskom kompanijom A2A u Elektroprivredi (EPCG), saopštili su Vijestima iz Ministarstva ekonomije.

Dnevne novine

Banke spremne da zajedno rješavaju otvorena pitanja

Banke koje posluju na crnogorskom tržištu spremne su da kontinuirano razmjenjuju stavove o otvorenim pitanjima u vezi sa strateškim planovima i razvojem bankarskog sistema, ocijenio je guverner Centralne banke Radoje Žugić.

DIZEL U CRNOJ GORI MEĐU NAJJEFTINIJIM U REGIONU

Za litar eurodizela vozači u Crnoj Gori moraju izdvojiti 1,16 eura. Međutim, nije naša država jedina u kojoj su cijene naftnih derivata znatno veće nego u istom periodu prošle godine. Naprotiv, u poređenju sa državama regiona, eurodizel je i dalje među najjeftinijim.

Dan

Gubitke na mreži plaćamo 32,8 miliona

Domaćinstva i mala i srednja preduzeća će u naredne tri godine Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS) i Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES) kroz račune za struju platiti čak 32,8 miliona eura za tehničke gubitke u mreži, pokazuje analiza MANS-a.

Preduzeća u stečaju, država uskraćena za 120 miliona

Da je Poreska uprava na vrijeme koristila svoja ovlašćenja, poreski dug preduzeća u stečaju ne bi iznosio čak preko 120 miliona eura.
Od ukupnog iznosa poreskog duga, koji je polovinom 2016. godine iznosio rekordnih 777,6 miliona eura, Poreska uprava može da naplati svega 236,5 miliona eura.

Za direktora traže duplo veću platu

Uprava Montenegroerlajnsa (MA) poslala je Vladi predlog izmjena i dopuna statuta društva kojima traži da se funkcija predsjednika odbora direktora profesionalizuje. Time bi predsjednik odbora direktora MA imao ugovor i platu u preduzeću, za razliku od trenutnog stanja, gdje za taj posao prima naknadu.

Pobjeda

Za gubitke na mreži 32,8 miliona

Domaćinstva i mala i srednja privreda će u naredne tri godine Crnogorskom elektrodistributivnom (CEDIS) i elektroprenosnom sistemu (CGES) kroz račune za struju platiti 32,8 miliona eura za tehničke gubitke u mreži, pokazuje analiza MANS-a.

Iduće sedmice odluka o ispravnosti ponude

enderska komisija će iduće sedmice, nakon što dobije dodatna pojašnjenja, odlučiti da li je ponuda OT lodžistiksa formalno ispravna kazao je Pobjedi predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović.

U Portonovi uloženo 200, u Lušticu Bej 90 miliona eura

Građevinski radovi najvećih investicija na Primorju Portonovi i Luštica Bej odvijaju se planiranom dinamikom, a investitori su zadovoljni postignutim ciljevima.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *