Pregled štampe za 19. januar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Pejović najavio da će uložiti još 18 miliona eura

Vlasnik Kombinata aluminijuma (KAP), kompanija Uniprom je u prethodnom periodu investirala preko 10 miliona eura u poboljšanje proizvodnih kapaciteta, saopštila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić nakon posjete fabrici.

Banke odobrile kredite od oko 2,5 milijardi eura

Na kraju oktobra prošle godine ukupno odobreni krediti iznosili su 2,5 milijardi eura, 0,2 odsto manje nego u septembru. Prema podacima CBCG, u odnosu na oktobar 2015. odobreno je 1,5 odsto manje kredita, prenosi Mina biznis. Odnos između kredita i depozita je bio niži nego u oktobru 2015. i iznosio je 0,88 odsto.

Aerodromima MA duguje 17,7 miiona

Finansijsku krizu koja potresa crnogorskog avioprevoznika, Vlada razmatra da riješi pokretanjem stečajnog postupka što je najbrži put da se Montenegro erlajns (MA), u najkraćem roku, oslobodi nagomilanih dugova i učini interesantnim potencijalnom partnerom, saznaju Vijesti nezvanično.

Dnevne novine

Francuzi hoće Veliku plažu

Predsjednik Opštine Ulcinj Nazif Cungu sastao se juče sa investitorima iz Francuske koji su zainteresovani za višegodišnji zakup Velike plaže. Kako je saopšteno iz ulcinjske opštine, Cungu je razgovarao sa Fransoom Fontesom iz grupacije Hugar, zatim Žan Mari Lejgeom iz GGL grupacije i Tijerijem Aznarom iz kompanije Helenis.

Ministarstvo uvodi biljni pasoš

Crna Gora će, u procesu usvajanja standarda EU, uvesti sistem biljnih pasoša, čime će se unaprijediti zdravstvena zaštita bilja i obezbijediti sigurniji promet i trgovina u toj oblasti, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Dan

Trasu dalekovoda promijenila Vlada

Iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema naveli su da je trasa 400 kV dalekovoda “Lastva-Čevo-Pljevlja, određena u skladu sa urbanističko-tehničkim uslovima koje je Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo na osnovu Detaljnog prostornog plana, koji u rejonu Đurđevića Tare podrazumijeva izgradnju dalekovoda po trasi postojećeg DV 110 kV “Pljevlja-Žabljak, koji se demontira.

Direktori ćute, para za novi brod nema

Menadžment i bord direktora državnog preduzeća “Barska plovidba ni nakon mjesec i po od ukidanja jedine pomorske linije između Crne Gore i Evrope, Bar-Bari-Bar, jer je feribot “Sveti Stefan 2 ostao bez klase, još nemaju rješenje za drugi brod kojim bi sačuvali tu liniju koja je ukinuta nakon 52 godine.

Drugi blok ne može za dvije godine

Skupštinski Odbor za ekonomiju podržao je nacrt programa ekonomskih reformi (PER) od 2017. do 2019. godine, ali će na njega do kraja sedmice dostaviti sugestije i primjedbe. Sudeći po jučerašnjoj raspravi, Odbor će imati dosta primjedbi. Najveću zamjerku na dokument, koji je trenutno na javnoj raspravi imao je Filip Vuković (DPS) i to na dinamiku realizacije projekta izgradnje drugog bloka termoelektrane.

Pobjeda

Izgubljeni u navodu

Milo Đukanović, ni bilo koji član njegove porodice, nijesu na listi Forbsa, niti je ugledni magazin pisao o bogatstvu koje posjeduju, saopštio je portal N1 info. Naveli su da su 12. januara objavili tekst o najbogatijim osobama u Bosni i Hercegovini i regionu, koji su prenijeli brojni regionalni mediji, a u kojem je magazin Forbs pogrešno naveden kao izvor informacije u vezi sa bogatstvom porodice bivšeg premijera.

Očekuju 529 brodova i 600.000 putnika

U Boku Kotorsku će ove godine uploviti 529 manjih i većih brodova na kružnim putovanjima kojima će doputovati više od 600.000 turista, pokazuju podaci preduzeća Luka Kotor, koje upravlja tom pomorskom lukom.

MA guše nagomilani problemi

Članovi odbora direktora Montenegro erlajnza (MA) juče su se sastali sa direktorom Direktorata za vazdušni saobraćaj u Ministarstvu saobraćaja Nebojšom Krstajićem, saznaje Pobjeda.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *