Nakon četiri godine Asanž napušta Ambasadu Ekvadora i predaje se SAD

Dodajte komentar

Australijski novinar Džulijan Asanž predaće se američkim vlastima, nagovijestio je njegov „sajt za razotkrivanje tajni“ WikiLeaks.

On je prošle nedjelje obećao da će se predati američkim vlastima ukoliko odlazeći predsjednik SAD Barak Obama pomiluje Čelsi Mening, koja je umnogome zaslužna za svjetsku popularnost WikiLeaks-a. Obama je juče, u jednom od posljednjih poteza na funkciji predsjednika SAD, pomilovao Meningovu, koja je služila 35-godišnju zatvorsku kaznu zbog, između ostalog, odavanja povjerljivih informacija.

Melinda Tejlor, članica pravnog tima Džulijana Asanža, potvrdila je da obećanje koje je WikiLeaks objavio i dalje stoji, prenosi britanski Independent.

Džulijan Asanž se od ljeta 2012. godine nalazi u Ambasadi Ekvadora u Londonu. Njegovo izručenje tražila je Švedska, a zbog slučaja silovanja. Asanž od tada tvrdi da je slučaj u Švedskoj montiran a sve kako bi kasnije bio izručen Sjedinjenim Američkim Državama zbog objavljivanja desetina hiljada, ako ne i više, povjerljivih američkih dokumenata na WikiLeaks-u.

Američke vlasti nikada nisu zvanično optužile Asanža, ali je više puta istaknuta da se protiv njega, kao osnivača WikiLeaks-a, vodi istraga u skladu sa odredbama Akta o špijunaži.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *