Pregled štampe za 27. decembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Sanacioni plan je nepotpun

Vladin Plan sanacije budžetskog deficita i javnog duga, koji je sastavni dio Predloga budžeta za narednu godinu, je nepotpun dokument sa šturim i proizvoljnim projekcijama, koji otvara pitanje da li je zaduženje od 2,6 milijardi eura u narednih pet godina realno predviđeno, ili će biti značajno veće, ocijenili su u MANS-u.

SDT opstruira slučaj DKP-a

Direktor Udruženja manjinskih akcionara Duvanskog kombinata Žarko Knežević poručio je specijalnom tužiocu za organizovani kriminal Milivoju Katniću da su bili dugo u zabludi, vjerujući mu da će slučaj izazivanja lažnog stečaja u DKP-u procesuirati u razumnom roku.

Ukidaju Savjet za reforme

Savjet za unapređenje poslovnog ambijenta, regulatorne i strukturne reforme više neće funkcionisati kao samostalna potrošačka jedinica, jer mu je Vlada u Predlogu zakona o budžetu za 2017. godinu ukinula taj status.

Dnevne novine

Bogatstvo i luksuz se moraju oporezovati

Unija slobodnih sindikata (USSCG) pozvala je poslanike da ne usvoje predložene Vladine mjere ekonomske politike koje su na teret zaposlenih, jer država može da, oporezujući luksuz, višak stambeno-poslovnih prostora, kao i naplatom koncesija, obezbijedi stotine miliona eura.

U Portonovi uloženo 174, u Lušticu 85 miliona eura

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte, kojim je predsjedavao Duško Marković, usvojio je juče izvještaje o realizovanim investicijama po osnovu ugovora koji se odnose na Orjenski bataljon u Kumboru i projekta Lustica bay, kao i odluke u vezi zakupa zemljišta na hercegnovskom dijelu Luštice.

Danas rasprava o budžetu

Skupština bi danas trebalo da raspravlja o Predlogu zakona o budžetu za narednu godinu, u iznosu od nešto više od dvije milijarde eura, sa predloženim sanacionim mjerama javnog duga i budžetskog deficita.

Dan

Vlada da uzima od bogatih

Unija slobodnih sindikata pozvala je sa jučerašnjeg protesta, koji je organizovan ispred Skupštine, da se ne usvoje predložene vladine mjere ekonomske politike koje idu na teret zaposlenih.

Za kolektor 52,7 miliona

Nacionalna investiciona komisija odlučila je na jučerašnjoj sjednici, kojom je predsjedavao premijer Duško Marković, da u okviru drugog poziva za sufinansiranje infrastrukturnih ulaganja da saglasnost za projekat odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda u Podgorici.

Zadužili se milijardu preko plata

Vladin plan sanacije budžetskog deficita i javnog duga, koji je sastavni dio predloga budžeta za narednu godinu, nepotpun je dokument sa šturim i proizvoljnim projekcijama, koji otvara pitanje da li je zaduženje od 2,6 milijardi eura u narednih pet godina realno predviđeno, ili će biti znatno veće, navedeno je iz Istraživačkog centra Mreže za afirmaciju nevladinog sektora.

Pobjeda

Otpremninama se nadaju u februaru

Vlada će formirati radnu grupu koja će raditi na izmjenama Zakona o izmirenju obaveza prema penzionerima KAP-a, dogovoreno je na jučerašnjem sastanku premijera Duška Markovića i predstavnika bivših radnika.

Hoće porez na bogatstvo, a ne štednju na račun građana

Ispred državne Skupštine juče je održan protest koji je organizovala Unija slobodnih sindikata, a koji je okupio nekoliko stotina građana nezadovoljnih Vladinim mjerama štednje u okviru budžeta za narednu godinu.

Grade hotel u centru Budve

Budvanska kompanija “Zeta film”, koja je u većinskom vlasništvu biznismena Branislava Mićunovića, dobila je od Ministarstva održivog razvoja dozvolu za gradnju kondo hotela u centru Budve.
Predviđeno je da taj hotelski objekat ima pet zvjezdica, prizemlje i deset spratova.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *