Bogatstvo i luksuz se moraju oporezovati

Dodajte komentar

Unija slobodnih sindikata (USSCG) pozvala je poslanike da ne usvoje predložene Vladine mjere ekonomske politike koje su na teret zaposlenih, jer država može da, oporezujući luksuz, višak stambeno-poslovnih prostora, kao i naplatom koncesija, obezbijedi stotine miliona eura.

Generalni sekretar USSCG Srđa Keković kazao je juče na protestnom skupu, povodom predloženih Vladinih mjera ekonomske politike, da građani nijesu krivi za rast javnog duga ni budžetski deficit.

Vlada je donijela odluku o gradnji auto-puta i oslobodila investitore brojnih dažbina. Ona je dužna da puni deficit budžeta na drugi način, a ne na teret nas građana koji te odluke nijesmo donosili“, rekao je Keković na platou ispred Skupštine.

Na skupu koji je organizovala Unija okupilo se više stotina nezadovoljnih građana, koji su neposredno prije početka protesta blokirali bulevar ispred Skupštine i zaustavili saobraćaj.

Keković je kazao da se sastao sa premijerom kojem je rekao da je krajnje vrijeme da se teret svih promašenih privatizacija i pogrešnih ekonomskih politika prenese na vlasnike kapitala i da se oporezuju bogatstvo i luksuz.

“Poreski dug je od 2013. godine sa 216 miliona eura porastao na 700 miliona. To znači da on godišnje raste 100 miliona eura, a Vlada je najavila da će naplaćivati po 12 miliona eura duga“, naveo je Keković.

On je poručio da Vlada treba da spriječi nastajanje novog poreskog duga i uspostavi poresku policiju.

Zašto ne povećate porez na dobit preduzeća, koji je sveden na devet odsto, najniže u Evropi? Ispalo je da samo po tom osnovu 150 miliona eura mogu da prihoduju u budžet, a ne da ga brane sa simboličnih 30-ak miliona i uzimaju ga na teret minulog rada i nadoknada za majke“, rekao je Keković.

Prema njegovim riječima država može da uzme stotine miliona, ako hoće, od bogatih, a ne od siromašnih.

Zašto se ne oporezuju luksuz i višak stambenog poslovnog prostora? Uredno naplaćujte koncesiona potraživanja, što se godinama ne radi. Od Vlade očekujemo da sve nezakonito vrati narodu i uvede taksu na bankarske transakcije, koji bi opteretio samo one koji imaju novca“, zaključio je Keković.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *