Pregled štampe za 23. decembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Neće da kažu ko su novi kreditori

Skoda Praha je prije nekoliko dana radnom timu Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) prezentovala alternativne modele finansiranja drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, saopšteno je “Vijestima” iz EPCG.

CBCG planira da zaradi 736 eura

Centralna banka planirala je da naredne godine ostvari dobit od 736,94 hiljade eura. Prema finansijskom planu vrhovne monetarne institucije u koji Vijesti imaju uvid, planirani su prihodi od 12,47 miliona eura i rashodi od 11,73 miliona.

Smijenjeni svi članovi borda

Na vanrednoj skupštini akcionara Zetatransa juče je izabran novi odbor direktora. U saopštenju objavljenom na sajtu Montenegroberze navedeno je da su za nove članove borda izabrani Ernest Gortan, Matjaž Ujčić i Tomaž Koder.

Dnevne novine

Platni promet veci 3,7 odsto

Vrijednost realizovanog platnog prometa za 22 radna dana u novembru iznosila je 2,27 milijardi eura, 3,7 odsto više nego u oktobru, pokazali su podaci Centralne banke (CBCG).

Za poreze i doprinose u 2016. uplatili državi 1,2 miliona eura

Hotel Avala Resort&Villas investirao je u deset godina, koliko posluje u Crnoj Gori, desetine miliona eura, platio poreze i doprinose i zaposlio stotine radnika, saopštio je izvršni direktor kompanije Beppler&Jacobson Montenegro Nikola Kasalo.

Očekuju trend rasta turista koji posjećuju Crnu Goru

Nacionalna turistička organizacija (NTO) očekuje nastavak trenda rasta turista koji posjećuju Crnu Goru i tokom novogodišnjih praznika, saopštila je direktorica NTO Željka Radak-Kukavičić.

Dan

Za arbitraže 2,56 miliona

Vlada je planirala da u 2017. godini potroši 2,56 miliona eura na izdatke za advokatske, notarske i pravne usluge za arbitražne postupke koji su pokrenuti protiv Crne Gore, što je skoro duplo više u odnosu na ovu godinu, pokazuju podaci iz predloga zakona o budžetu. U ovoj godini je za pružanje pravnih usluga advokatskoj kancelariji Šonher (bsćopćegg) iz Austrije budžetom predviđeno 1,36 miliona, što je ukupno za ovu i narednu godinu 3,92 miliona eura.

Platni promet 2,27 milijardi

Vrijednost realizovanog platnog prometa u novembru je iznosila 2,27 milijardi eura, što je 3,7 odsto više nego u oktobru, prema podacima Centralne banke. Od toga je 43,33 odsto realizovano u platnom sistemu CBCG (RTGS i DNS sistemu), a ostatak u internom, čiji su nosioci poslovne banke.

Pobjeda

Plaše se većih računa za struju

Privrednici traže da se odloži primjena Metodologije za utvrđivanje regulatornog prihoda i cijena za korišćenje distributivnog sistema električne energije, jer smatraju da će primjena nove Metodologije povećati iznose računa za električnu energiju i ugroziti njihovo pozitivno poslovanje. Predstavnici Regulatorne agencije za energetiku tvrde da ona neće drastično uticati na poslovanje privrede.

Hitno povećanje poreza na računarsku opremu

Vlada je parlamentu proslijedila prijedlog izmjena i dopuna zakona o PDV kojim je predviđeno da se porerez na računarsku opremu poveća sa sedam na 19 odsto.

Prijavila se dva nova snabdjevača strujom

Predstavnici Regulatorne agencije za energetiku juče su na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju kazali da imaju dva zahtjeva za snabdjevače strujom jedan traži da snabdijeva 20 domaćinstava, a drugi hotele i domaćinstva. Oni na sjednici, na kojoj je podržan Prijedlog finansijskog plana sa planom rada RAE za 2017. nijesu kazali imena kompanija koje traže licence za snabdijevanje niti iz kojeg su grada.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *