Odlična godina za bitcoin investitore: Vrijednost valute 14 milijardi dolara

Dodajte komentar

Ukupna vrijednost svih bitcoina u opticaju u četvrtak je narasla na rekordnih 14 milijardi dolara, kako je vrijednost bitcoina skočila za pet posto, na najvišu nivo u posljednje tri godine i dvostruko više od vrijednosti koju je imao početkom godine, javlja Reuters.

Cijena jednog bitcoina na evropskoj Bitstamp berzi dostigla je 875 dolara, najvišu nivo od januara 2014. godine. Osnivač platforme Cryptocompare Chris Hayter za Reuters je objasnio kako su rastu bitcoina pomogli demonetizacija u Indiji i uslovi globalne političke nesigurnosti.

Na rast uticala situacija u Kini

Na početku godine, vrijednost Bitcoina iznosila je 435 dolara. Tokom godine, njegova je vrijednost postepeno rasla, a mnogi finansijski analitičari rast su povezivali s deprecijacijom kineskog yuana, čija je vrijednost ove godine pala za oko sedam posto. Većina trgovanja Bitcoinom odvija se u Kini, pa povećanje u potražnji na kineskom tržištu ima značajan uticaj na njegovu cijenu.

capture

Vrijednost jednog Bitcoina i dalje je ispod vrhunca zabilježenog krajem 2013. godine, kada je dostigla 1163 dolara. No kako novi bitcoinovi i dalje ulaze u sistem, trenutno po stopi od 12,5 svakih deset minuta, tržišna vrijednost Bitcoina doatigla je u četvrtak 14,04 milijardi dolara i premašila vrhunac iz 2013. godine.

Drugim riječima, ako je 2016. godina bila dobra za nekoga, onda su to bitcoin investitori. Onima koji su kriptovalutu kupili početkom godine, investicija je rasla za dvostruko.

capture1

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *