Premijer o budžetu: Ne osvrćem se na kritike manipulatora

Dodajte komentar

Mjere za Ginisa” i “Nepravda” samo su neki od opisa Vladinog Predloga budžeta za 2017. godinu. Premijer Duško Marković tim povodom poručuje da neće da se osvrće na kritike manipulatora.

On je to saopštio na sastanku sa članovima Privredne komore Crne Gore koji se održava u Podgorici.

“Vidim u minulih par dana oštre kritike na račun pojedinih mjera koje smo predložili u Zakonu o budžetu, ali one zaista nemaju realnu argumentaciju i više su plod manipulacija nego utemeljenog promišljanja o državnoj kasi u 2017. godini. Stoga se ne bih osvrtao na te kritike manipulatora”, istakao je Marković.

A, budžet je, vjeruje on, eliminisao negativan scenario koji bi bio izvjestan bez mjera konsolidacije, a koji niko ne želi u Crnoj Gori.

“Bilo je razmišljanja da teret štednje podnesu jednako svi zaposleni, a i sama privreda. Mi smo se odlučili za drugačiji pristup: zaštitili smo poslodavce i zaposlene neutrališući efekte nužnih restrikcija prema privredi. Zbog toga, ovaj set mjera nije podrazumijevao i povećanje poreskih stopa, koje bi stvorile dodatni pritisak na ekonomiju i narušile predvidljivost poreskog ambijenta. Zaštitili smo atraktivnost naše zemlje kao investicione destinacije i vjerujem da ćemo do kraja u tome uspjeti”, rekao je on.

Privrednicima je poručio da su obaveze prema državi prva, a ne posljednja dužnost.

“Želim stoga jasno da saopštim da nam neće biti ni najmanje prijatno, ali ako budemo morali, ukupnu finansijsku disciplinu obezbjeđivaćemo pojačanim inspekcijskim nadzorom i bezkompromisnim sankcionisanjem kršenja zakona. Ovdje mislim i na učestalo plansko izazivanje finansijske insolventnosti i stečaja, da bi se izigrala država i poslovni partneri, a paralelno s tim otvaranje novih firmi i nastavak poslovanja”, rekao je on.

A predsjednik Privredne komore Velimir Mijušković ističe da je dosta toga urađeno na polju unapređenja poslovnog ambijenta.

“Međutim, nekim sistemskim elementima se nije prišlo na adekvatan način. To je dalo lošiji rezultat. Čini se da su pojedini Vladini resori bili posvećeni kvantitetu, a da pritom nijesu vodili računa o posljedicama koje loši propisi mogu izazvati u primjeni”, cijeni Mijušković.

CdM

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *