Bankrotirala najveća ukrajinska banka: Ugroženi depoziti 20 miliona klijenata

Dodajte komentar

Ukrajina je proglasila stečaj u najvećoj banci u zemlji PrivatBank i najavila je nacionalizaciju banke. To je jedini način da se zaštite depoziti 20 miliona ukrajinskih klijenata i spriječi rizik za finansijski sistem, saopštila je centralna banka u ponedjeljak.

PrivatBank nije uspjela da izvrši dokapitalizaciju. Devedeset sedam posto kredita preduzećima bilo je dodijeljeno kompanijama koje su povezane sa dioničarima Banke. Dana 1. decembra, finansijski minus banke iznosio je 5,65 milijardi dolara (5,41 mlrd eura).

Ukrajina, koja je upletena u sukob s proruskim separatistima na istoku zemlje, ima velikih problema s korupcijom i ekonomski je teško oštećena. Zemlja zavisi od kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji traži političku stabilnost i reforme.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko pozvao je nakon stečaja investitore i klijente najveće bankarske kuće u zemlji na razboritost.

“Vaši depoziti su sigurni”, rekao je u ponedjeljak.

On je poslao dodatne garancije za investitore Parlamentu. Finansijska institucija je fundamentalno važna za finansijsku situaciju zemlje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *