Kurs eura prema dolaru blizu odnosa iz 2003. godine

Dodajte komentar

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošle nedjelje znatno ojačao, nakon poruke Feda da bi mogao ubrzati tempo povećanja kamata, pa je kurs eura prema američkoj valuti skliznuo na najniže razine u 14 godina.

Kurs eura prema dolaru potonuo je prošle nedjelje 1,1 posto, na 1,0450 dolara, a u jednom je trenutku skliznuo na 1,0364 dolara, najnižu nivo od januara 2003. godine.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na japansku, pa je cijena dolara skočila 2,2 posto, na 117,95 jena, a u jednom se trenutku, po prvi puta nakon 10 i pol mjeseci, probila iznad nivoa od 118 jena.

Po prvi puta nakon 14 godina iznad 103 boda

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, u četvrtak se, po prvi puta nakon 14 godina, probio iznad 103 boda. No, u petak je skliznuo, na 102,90 bodova.

Snažan uspon dolara nastupio je u srijedu, nakon što su čelnici Feda odlučili da  povećaju ključne kamate za 0,25 postotnih bodova, u raspon između 0,50 i 0,75 posto.

Još je podsticajnije po dolar uticala procjena funkcionera centralne banke da bi u idućoj godini kamate mogle biti povećane u tri navrata, dok su dosad očekivali povećanje u dva navrata.

Tim tempom kamate bi se povećavale i u slijedeće dvije godine, da bi do kraja 2019. dostigle nivo od 3 posto.

Reakcija Feda na Trumpovu politiku

Analitičari smatraju da procjene o ubrzanju rasta kamata predstavljaju reakciju Feda na najavljene politike novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje i ulaganja u infrastrukturu, kao i labavljenju regulacija u pojedinim sektorima.

To bi, smatra se, trebalo ubrzati rast privrede, ali i inflacije. A to bi, pak, moglo dovesti do bržeg rasta kamatnih stopa.

S druge strane, Evropska centralna banka (ECB) poručila je nedjelju dana prije kako će vrlo labavu monetarnu politiku voditi barem do kraja 2017. godine.

A zbog toga bi, smatraju analitičari, dolar mogao i dalje jačati prema europskoj valuti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *