ERSTE blog: Koliko se koriste platne kartice?

Dodajte komentar

Da li ste znali da se u Evropskoj uniji svakog minuta obradi više od 90.000 transakcija? Prema podacima Evropske centralne banke, u 2014. godini je:

  • broj platnih kartica porastao 0,9% i to na 766 miliona (1,5 platna kartica po glavi stanovnika)
  • broj bankomata porastao 12,4% na 490.000
  • broj terminala koji prihvataju plaćanje karticama porastao 11,1% na preko 10,1 miliona

infografik eu

Tri najveća kartična brenda VISA, MasterCard i American Express su u 2014. godini imali izdatih više od 1,7 milijardi platnih kartica. Poređane jedna do druge mogu pokriti kompletnu dužinu budućeg autoputa od Bara do čuvenih Boljara… i nazad!

A kako stoje stvari u Crnoj Gori, na brdovitom Balkanu?

Svakog minuta u Crnoj Gori bude obrađeno 17 transakcija (podaci iz izvještaja Centralne banke Crne Gore za 2014. godinu).

  • broj platnih kartica porastao je 1,88% na 404.000 (približno 0,65 platnih kartica po glavi stanovnika)
  • broj bankomata porastao je 3,89% na 347
  • broj POS terminala povećan za 15,06% na preko 12.700

infografik CG

A koliko vi imate kartica u novčaniku?

Kreditne…? Debitne…? Ili gotovina? Kako odabrati?

Nijesu sve kartice iste. Svaka platna kartica ima svoje prednosti i svoje mane. Ukoliko krećete u potragu za idealnom karticom, prvo i osnovno je da znate šta želite njom da postignete. Definišite bužet kojim raspolažete pa ukoliko su potrebe kratkotrajnog karaktera, procijenite da li i koliko vam dodatnih sredstava treba, a onda se informišite o ponudi na finansijskom tržistu Crne Gore u kojoj platne kartice izdaje 11 komercijalnih banaka.

Ako ste procijenili da raspolažete dovoljnim sredstvima za tekuće potrebe, debitna kartica je idealno rješenje za vas. Debitna kartica je instrument plaćanja kojim možete ostvariti i popuste kod partnera Banke kad kupujete taj frižider ili pak rezervišete to putovanje koje ste planirali punih pet godina, i to upravo svojim sredstvima na računu kod banke koja vam je izdala karticu. Debitna kartica ima svoje prednosti u odnosu na korišćenje gotovine, tj papirnog novca, ali i u odnosu na kreditnu karticu. Ne morate da brinete o kamati, izmirenju mjesečnih rata ili nekim drugim troškovima kao što su, recimo, provizije za podizanje sredstava na bankomatu banke koja je izdala karticu.

Erste Maestro Debitne Kartice omogućavaju podizanje gotovine bez provizije na bankomatima Erste Grupe.

Ako ste, vašom analizom, ipak došli do zaključka da nemate dovoljno finansijskih sredstava za ovaj, gore pomenuti frižider ili onaj novi televizor iz snova, te da vam je potrebna dodatna finansijska injekcija koju možete dobiti korišćenjem kreditne kartice, sigurno će vam biti zanimljiv blog post kolege Burića, koji ima puno korisnih informacija i savjeta.

Ali ipak ne? Vi ste osoba koji se najsigurnije osjeća sa punim novčanikom?

Da li je to baš tako? Fizički gubitak platne kartice lako i jednostavno možete nadoknaditi. Kartica vrlo teško može biti zloupotrijebljena, a ako je izgubite ili posumnjate na zloupotrebu, jednim pozivom je možete blokirati. (kada ovo kažemo računamo na to da na poleđini kartice nemate upisan PIN ).

Korisno je upamtiti: Call centar Banke za kartice je +382 (0)20 409 490.

Takođe, uz platnu karticu imate pristup svojim sredstvima u banci 24 sata dnevno na nekom od 380 bankomata u Crnoj Gori (ili na nekom od bankomata članica Erste i Sparkasse grupe u 12 zemalja centralne i istočne Evrope). Plaćanje na terminalima je bez provizija, brzo i jednostavno – račun je plaćen i transakcija završena prije nego pokupite robu. Ako koristite SMS obavještenja poslije svake odobrene transakcije platnom karticom u realnom vremenu dobijate informaciju sa stanjem na vašem računu.

Ako ipak imate bojazan da će vas korišćenje kartice možda povući u prekomjerno trošenje, postoji mogućnost da ograničite dnevne iznose potrošnje na bankomatima i na POS terminalima. To može pomoći da što racionalnije trošite – baš onoliko koliko ste i planirali.

Sigurna upotreba platnih kartica široka je tema. U nekom od budućih blog postova pisaćemo o zaštiti prilikom online trgovine koju imaju sve Erste platne kartice – kreditne, debitne, za stanovništvo, za poslovne subjekte, revolving ili charge

Autor: Predrag Pančić, rukovodilac Službe za kartično i mobilno poslovanje u Erste banci

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *