Dan D za Trampa – da li će elektori uvesti SAD u haos?

Dodajte komentar

Elektori koji treba da zvanično izglasaju novoizabranog predsjednika SAD Donalda Trampa tvrde da su primili uznemirujuće telefonske pozive i mejlove pune mržnje.

Mnogi elektori su saopštili da su primali i prijetnje smrću.

Američki portal Politiko piše da su oni do trenutka glasanja “pod opsadom”.

Sajt navodi da je 538 elektora, koji treba da potvrde rezultate predsjedničkih izbora u SAD, bačeno u prvi plan nacionalne političke scene kao nikada do sada u američkoj istoriji.

Jedan od elektora iz Teksasa tvrdi da je “bombardovan” sa više od 200.000 mejlova.

Republikanski elektor iz savezne države Mičigen Džim Rouds kaže da nikada nije mogao da zamisli da će neko maltretirati ljude poput njih.

Izgubio sam gomilu poslova zbog ovoga“, rekao je Rouds.

Navodi se da mnoge pristalice Demokratske partije očajnički pokušavaju da blokiraju “skoro izvjesni” ulazak Trampa u Bijelu kuću. Pokrenute su kampanje protiv elektora i njihovu ulogu su napadali u novinskim kolumnama.

Američki sajt podsjeća da je jedan od demokratskih kongresmena zatražio odlaganje elektorskog glasanja dokle god traje istraga o ruskom miješanju u predsjedničke izbore u SAD, dok se drugo dvoje kongresmena založilo da elektori razmisle o ulozi Rusije u ovom procesu prije nego što daju svoj glas.

Navodi se da su javno objavljeni lični podaci mnogih elektora zbog čega su oni zatrpavani gomilama mejlova.

Prošle nedjelje su poznate ličnosti poput holivudskog glumca Martina Šina u nastojanju da ubijede elektore da glasaju za nekog drugog, a ne za Trampa, pokrenuli kampanju koja je u subotu postala personalizovana, pa su tako elektori dobili ličnu video poruku od Šina i još desetak poznatih ličnosti iz organizacije “Ujedinjeni za Ameriku”.

Najteži pritisak trpi 306 republikanskih elektora. Nekoliko njih, poput Roudsa, tvrde da su primali na hiljade mejlova dnevno od protivnika izbora Trampa.

Drugi kažu da trpe pritiske od republikanskih zvaničnika i Trampove kampanje koji žele da budu sigurni da će elektori ostati lojalni stranci. Republikanski elektor iz Teksasa Aleksander Kim procjenjuje da je primio najmanje 30 takvih poziva, a tvrdi da ga je jedan insajder iz Republikanskog nacionalnog komiteta zvao tri puta u roku od sat vremena.

Kako ocjenjuje Politko, postoji razlog zašto su čelnici republikanaca nervozni.

Kim insistira da će na današnjem okupljanju elektora glasati za Trampa i da ništa neće promijeniti njegovo mišljenje, “osim ako Tramp ne učini nešto što bi narušilo zajedništvo koje je stvorio s američkim građanima”.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *