Pregled štampe za 14. decembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Budžet još treba da usaglašavaju

Vladine komisije za ekonomsku politiku i politički sistem odložile su razmatranje Nacrta zakona o budžetu za 2017. godinu i plana sanacije javnog duga zbog dodatnih usaglašavanja.

Arapi odustali od Luke Bar

Kompanija Abu Dabi Ports odustala je od učešća na tenderu za Luku Bar nakon što je otkupila tendersku dokumentaciju, saznaju Vijesti.

Prilika za pristup fondu EU za poljoprivredu

Crna Gora je ispunila uslove za korišćenje 39 miliona eura iz pretpristupnih fondova Evropske unije za razvoj poljoprivrede i u narednoj godini očekuje formalnu potvrdu, kazao je juče ministar poljoprivrede Milutin Simović na konferenciji povodom otvaranja pogljavlja o poljoprivredi i ruralnom razvoju u procesu pridruživanja EU.

Dnevne novine

Traže predstavnika u odboru direktora

Manjinski akcionari hercegnovskog preduzeća PKB, njih 500 koji su vlasnici 20,94 odsto kapitala, tražiće dogovor sa novim švajcarskim vlasnikom VP&K Holding, kako bi dobili predstavnika u novom odboru direktora.

Obavezna rezerva banaka 264,6 miliona eura

Obavezna rezerva banaka na kraju novembra je, prema podacima Centralne banke (CBCG), iznosila 264,6 miliona eura.

Ministarstvu saobraćaja izdate dozvole za ghradnju mosta i tunela

Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je nove građevinske dozvole Ministarstvu saobraćaja za prvu dionicu auto-puta Bar Boljare, koji gradi kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC).

Dan

Švajcarska firma većinski vlasnik

NVO Udruženje manjinskih akcionara “PKB Herceg Novi pozvalo je manjinske dioničare da se u što većem broju pojave na sjednici Skupštine akcionara TP “PKB Herceg Novi AD Zelenika, koja je zakazana za 16. decembar u 12 sati, u krugu firme, iz razloga što je došlo do promjene u strukturi vlasništva u tom preduzeću.

Grade dvije deponije na autoputu

Glavni izvođač radova na prioritetnoj dionici autoputa Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa CRBC dobio je dozvolu od Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) za izgradnju dvije deponije, čiji je ukupni kapacitet 480 metara kubnih. Prva deponija će biti izgrađena na teritoriji katastarske opštine Mrke i zauzimaće 2,9 hektara zemljišta, dok će druga biti u KO Lutovo i biće ukupne površine od 39,55 hiljada kvadratnih metara.

Nakon šest godina odlučili da grade

Katarska kompanija Katari dijar nakon šest godina od potpisivanja ugovora za gradnju multifunkcionalnog objekta na Plavim horizontima tražila je građevinsku dozvolu od Ministarstva turizma za izgradnju rezidencijalnih vila u katastarskoj opštini Milovići Tivat, na urbanističkoj parceli Pržno 1.

Pobjeda

Dogodine osiguranje jeftinije 7,5 odsto

Premija osiguranja od autoodgovornosti vlasnika, odnosno korisnika motornih vozila za štete pričinjene trećim licima od 1. februara naredne godine biće niža 7,5 odsto kazalaje Pobjedi direktorica Agencije za nadzor osiguranja Biljana Pantović. Tu odluku je donio savjet ove agencije, dajući saglasnost na izmjene i dopune sistema ovih tarifa.

Odložena rasprava o budžetu za 2017.

Sjednica Vladine komisije za ekonomsku politiku, na kojoj je trebalo da se raspravlja o budžetu za narednu godinu, juče je odložena, kako bi se postigao što veći stepen saglasnosti. Nastavak sjednice se, kako je rečeno Pobjedi iz Vlade, očekuje u narednih nekoliko dana.

Manjinski vlasnici hoće dogovor sa Švajcarcima

Manjinski akcionari PKB Herceg Novi, koji posjeduju petinu kapitala, očekuju da imaju svog predstavnika u novom odboru direktora, kazao je predsjednik Udruženja manjinskih akcionara Aleksandar Milović.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *