I novi državni sekretar ima poslovne veze u Rusiji

Dodajte komentar

Sada je kada je Donald Tramp izabrao nekadašnjeg šefa najveće naftne kompanije Ekson Mobil – Reksa Tilersona za novog državnog sekretara postavlja se pitanje i njegovih veza sa Rusima.

Šanse su da će poistovjetiti Rusiju sa interesima Ekson Mobila”, kaže Robert Vajsman iz organizacije Pablik Sitizen.

Pod Tilersonom Ekson je u Rusiju ušao odmah posle pada SSSR-a i sada po sankcijama SAD ima neke odobrene projekte u toj zemlji uključujući i onaj o vađenju nafte u Sibiru vrijedan oko 500 milijaredi dolara. Zanimljivo je da su Rusi zaprijetili da će nacionalizovati bušotine ako se Ekson povinuje sankcijama SAD.

Ekson je tražio mišljenje vlasti u SAD koje su dozvolile bušenje i kada je pronađena nafta Rusi su nazvali ovo polje – Pobjeda.

Mnogi su zabrinuti kakav će pregovarač Tilerman biti u pregovorima sa Vladimirom Putinom čiji je prijatelj. Na redovnom godišnjem forumu za privrednike u Sankt Petersburgu koji organizuje Putin Tilerman je redovan gost.

Sam Tilerman se više puta izjasnio protiv sankcija Rusiji kao nefeikasnim. Njegove poslove u Rusiji neki hvale kao politiku preživljavanja zapadnih kompanija u Rusiji.

Newsweek

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *