Japanski Asahi kupuje pet evropskih brandova piva

Dodajte komentar

Japanski proizvođač piva Asahi kupiće za 7,3 milijarde eura pet istočnoevropskih brandova piva od Anheuser-Busch InBeva, među kojima i Pilsner Urquell Kozel, pišu u utorak svjetske agencije.

Najveći svjetski proizvođač piva Anheuser-Busch InBev odlučio je da proda te i još neke brandove kako bi mogao sprovesti preuzimanje SABMillera za 100 milijardi dolara.

To najveće preuzimanje u globalnoj industriji piva već je prije dogovoreno, no regulatori su tražili prodaju dijela imovine AB InBeva i SABMillera kako ne bi došlo do monopolske pozicije na pojedinim tržištima.

Asahi će tako, prema sporazumu objavljenom u utorak, kupiti poslovanje koje je prije bilo u vlasništvu SABMillera u Češkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Rumuniji.

Već je prije Asahi od te kompanije kupio brandove Peroni i Grolsch.

Novo preuzimanje biće dosad najveće koje je Asahi poduzeo, a njime će ojačati svoje pozicije na evropskom tržištu, drugom najvažnijem za tu japansku kompaniju.

U saopštenju o ovom preuzimanju Asahi je poručio kako nastoji da se etablira kao globalni igrač na tržištu piva, posebno u području vodećih premium brandova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *