Pregled štampe za 12. decembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Tužilaštvo da provjeri rješenja Fonda rada

Bivša radnica Građevinskog kombinata Titograd (GP Gorica u stečaju) Novka Sošić najavila je da će danas podnijeti Osnovnom državnom tužlštvu krivičnu prijavu protiv predsjednice Upravnog odbora Fonda rada Suzane Radulović, članova tog Upravnog odbora od osnivanja ove insticije do decembra 2016, Kemala Đečevića, direktora Fonda rada i službenice Ane Mrdović Drašković, “zbog osnovane sumnje da su učinili više krivičnih dijela zloupotrebom službenog položaja i krivičnog dijela protiv Prava iz rada iz Krivičnog zakonika”.

Struja je skupa zbog odluka vlasti

Nije iznenađujuće što je kod nas cijena struje veća nego u zemljama regiona. Mi godinama plaćamo paprenu cijenu struje monopolisti EPCG, znatno veću nego što je to opravdano. Plaćamo je zahvaljujući kontroverznim metodologijama regulatora koji otvoreno favorizuju energetske kompanije i na teret krajnjih potrošača im stvaraju profit, kazala je Koordinator Istraživačkog centra Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Ines Mrdović.

Dnevne novine

KROZ PROJEKAT “HILJADU PLUS” 801 GRAĐANIN KUPIO STAN

Ukupno 801 građanin kupio je stan i riješio stambeno pitanje u okviru druge faze projekta “Hiljadu plus”, koju je Ministarstvo održivog razvoja i turizma realizovalo tokom ove godine, kazao je Dnevnim novinama Marko Čanović, generalni direktor Direktorata za razvoj i stanovanje.

Raspisan konkurs za direktora

Savjet Agencije za nadzor osiguranja raspisao je konkurs za izbor direktora te institucije, čiji mandat traje četiri godine.

Neriješeni problemi usporavaju rast

Nelikvidnost realnog sektora, javni dug, siva ekonomija, poreska evazija (izbjegavanje plaćanja poreza), visok nivo nekvalitetnih kredita (NPL), slabosti su crnogorske ekonomije koje usporavaju njen rast, pokazala je SWOT analiza Centralne banke (CBCG).

Dan

Banke povećale kamate na nove kredite

Kamatne stope na novoodobrene kredite u septembru su porasle, efektivna za 0,13 procentnih poena na 7,61 odsto, a nominalna 0,35 procentnih bodova na 6,69 odsto, pokazuju podaci iz Biltena Centralne banke. Efektivna kamatna stopa mikrofinansijskih institucija na novoodobrene kredite smanjena je za 0,24 procentna poena na 25,2 odsto, dok je nominalna ostala na avgustovskih 21,04 odsto.

Duvanski napušta 55 radnika

Od ukupno 66 radnika Novog duvanskog kombinata, koje je arapski investitor, kompanija BMJ industriz FZ LLC preuzela iz Duvanskog kombinata u stečaju, njih 55 prijavilo se za odlazak iz tog preduzeća, uz isplatu otpremnina.

Banke ne mogu da naplate 270 miliona

Centralna banka najavila je izmjene Zakona o dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju, poznatijeg kao podgorički model, kao i uvođenje dodatnih rezervacija za banke koje imaju visok nivo loših kredita i koje nijesu spremne da prihvate predloge klijenata za restrukturiranje.

Pobjeda

Luka Bar gubi bitku sa Koprom i Solunom

Privatizacijom Luke Bar, a tenderje u toku, Vlada nastoji da tu kompaniju učini konkurentnom u odnosu na luke Kopar, Solun, Pirej, Rijeka i Drač. Radi se o lukama sličnog kapaciteta, pogotovu su uporedivi kapaciteti luka Kopar i Solun sa barskom lukom, s tim što naša luka gubi poslove, a susjedne šire obim transporta i pretovara.

Podaci iz katastra neophodni za legalizaciju

Uprava za nekretnine imaće važnu ulogu u projektu regularizacije neformalnih objekata, jer će obezbjeđivati neophodne podatke i dokumentaciju privatnim licenciranim geodetskim firmama, zainteresovanim strankama (pravnim i fizičkim licima), državnim i organima lokalne samouprave u tom procesu, saopštio je direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *