Oštar pad eura

Dodajte komentar

Kurs eura je na svjetskim valutnim tržištima ove sedmice oštro pao, nakon što je Evropska centralna banka (ECB) produžila program kupovine imovine na duži period nego što se očekivalo.

Kurs eura prema dolaru potonuo je jedan odsto, na 1,056 američkih dolara, pa je ponovno krenuo prema najnižoj vrijednosti od marta prošle godine.

Američka valuta ojačala je i u odnosu na japansku, pa je cijena dolara skočila 1,6 odsto na 115,35 jena, najviši nivo od februara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je oko 0,4 odsto, pa je ponovno krenuo prema najvišoj vrijednosti od 2003. godine, dostignutoj prije oko deset dana, prenosi Mina business.

Kurs eura ošto je pao u četvrtak, nakon što su čelnici ECB-s odlučili da produže program kupovine imovine do kraja naredne godine, dok je prvobitno bila planirana primjena tog programa do marta.

Iako je ECB smanjio iznos mjesečnih kupovina obveznica na 60 milijardi eura sa 80 milijardi koliko trenutno iznose, produženje roka primjene tog programa pokazalo je da će ECB voditi labavu monetarnu politiku duže nego što se očekivalo.

Tržišta su bila donekle iznenađena, s obzirom da su očekivala da će ECB primjenu programa produžiti za još šest mjeseci, a da će iznos mjesečnih kupovina ostati nepromijenjen na 80 milijardi eura.

Stoga se euro našao pod pritiskom. Tim prije što su čelnici ECB-a poručili da će, ako bude potrebno, ponovno povećati iznose kupovine obveznica. Kako kaže valutni analitičar u Wells Fargo banci Erik Nelso, program ECB-a produžen je na duži period nego što se očekivalo, a poruke su prilično blage.

Procjene inflacije su prilično potisnute sve do 2019. godine, a procjene rasta ekonomije eurozone su prilično niske, pri čemu postoji rizik da će rast biti slabiji nego što se procjenjuje”, dodao je on,

S druge strane, jačanje dolara zahvaljuje se očekivanjima da će američka centralna banka Federalne rezerve (Fed), naredne sedmice povećati ključne kamatne stope za četvrtinu procentnog poena, jer se rast najveće svjetske ekonomije ubrzava, kao i izgledi da će ojačati inflacija.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da su izgledi da će Fed povećati kamate premašili 90 odsto, dok su izgledi da će povećati kamate za još četvrtinu procentnog poena do juna naredne godine dostigli 50 odsto.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *