Vozači Audija manje će se zadržavati na semaforu

Dodajte komentar

Audi je prvi proizvođač automobila koji će kupcima u SAD ponuditi tehnologiju za komunikaciju vozila sa semaforskom infrastrukturom.

Vozač će u svakom trenutku na instrument tabli imati informaciju o tome koje ga svijetlo očekuje na narednom semaforu, kao i nakon koliko sekundi će se signal promeniti. Ovo je omogućeno zahvaljujući takozvanoj V2I (vehicle-to-infrastructure) tehnologiji koja u realnom vremenu obezbjeđuje komunikaciju između kompjutera u automobilu o centralnog sistema koji brine o radu semafora u jednom gradu.

Za sada je sistem u funkciju samo u Las vegasu, a V2I tehnologija biće ponuđena kao opcija kupcima Audija A4, Q7 i Allroad modela njemačkog proizvođača, koji se pretplate na Audi Connect Prime sistem.

Vozač će tako pre nailaska na semafor na ekranu instrument table i/ili “head-up” displeju dobiti informaciju da li je uključeno crveno svijetlo i koliko vremena ima dok se ne promijeni u zeleno.

Kako kažu u Audiju, to će omogućiti vožnju sa manje stresa, ali i pomoći vozaču da eventualnim smanjenjem brzine izbjegne zaustavljanje na semaforu, i da kroz raskrsnicu prođe kad se već uključi zeleno.

Međutim, ovo je samo prva stepenica ka potpuno autonomnoj vožnji automobila, objašnjavaju u njemačkoj kompaniji. Sljedeći korak je da se sistem poveže sa navigacijom, tako da kompjuter može da navodi vozača da se kreće trasom na kojoj ga očekuje manje zaustavljanja na crveno svijetlo na semaforu.

Na taj način, protočnost saobraćaja će se poboljšati, a smanjiće se zagađenje okoline i saobraćajne gužve u gradu, tvrde u Audiju.

Da bi mogli da koriste ovu tehnologiju, kupci će morati da doplate 199 dolara za pola godine ili 499 dolara za 18-mjesečni period upotrebe.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *