Pregled štampe za 9. decembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Uloženo 551,9 miliona eura, iz CG se odlilo 270 miliona

Priliv stranih direktnih investicija za devet mjeseci ove godine iznosio je 551,9 miliona eura, a iz države se odlilo 270 miliona, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke. “Najveći dio odliva odnosio se na isplatu dividendi jedne kompanije, dok se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo iz zemlje odlilo 15,1 milion, navodi se u Biltenu CBCG.

Milionsku prevaru plaćaju akcionari

Akcionari Zetatransa imaće štetu nešto veću od milion eura za koju će biti umanjen profit ove kompanije, zbog incidenta koji se odnosi na prevaru u djelatnosti skladištenja.

Dakićevci mogu dobiti i 30 miliona manje

Ukoliko bude uveden stečaj u Radoje Dakić, bivši radnici će umjesto 77 zaostalih zarada dobiti od šest do najviše 24 zarade, odnosno kako je kazao njihov predstavnik Milan Vukčević oko 1.800 bivših radnika i njihovih nasljednika izgubiće oko 30 miliona od ranije dosuđenog iznosa.

Dnevne novine

Iz države se za devet mjeseci odlilo 270 miliona

Ukupan priliv stranih direktnih investicija u prvih devet mjeseci ove godine iznosio je 551,9 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 270 miliona, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

Odluka o stečaju iduće sedmice

Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić odlučiće iduće sedmice hoće li nekadašnji privredni gigant “Radoje Dakić” otići u stečaj, nakon što povjerioci podgoričke fabrike ostvare uvid u spise predmeta i dokumentaciju.

Tokom sezone izrečeno 1,1 milion eura novčanih kazni

Tokom ljetnje sezone poreski inspektori su izdali 745 prekršajnih naloga sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 1,1 miliona eura.

Dan

Direktorima mandat istekao prošlog avgusta

Na jučerašnjoj sjednici Vlade nije utvrđen predlog o izboru novih članova Borda direktora Rudnika uglja, iako je mandat postojećem istekao još u avgustu prošle godine. Naime, Vlada nije odlučila koja će tri člana borda u narednom periodu zastupati državni kapital u ovoj kompaniji, iako je u dnevnom redu za održavanje Skupštine akcionara 13. decembra najavljeno da će biti izabran novi sastav borda.

Nema podataka o prihodima

Za devet mjeseci ove godine Crnu Goru je posjetilo 1,697 miliona turista, što je 5,24 odsto više nego u istom periodu lani. Turisti su ostvarili 10,8 miliona noćenja što je 1,2 odsto više nego u uporednom periodu, piše u informaciji o kvalitativnim i kvantitativnim rezultatima ljetnje turističke sezone usvojenoj na jučerašnjoj sjednici Vlade. U informaciji nijesu navedeni prihodi koji su ostvareni u ovom periodu.

Nagrada za Erste banku

Erste banka dobitnik je nagrade Banka godine u Crnoj Gori, koju dodjeljuje svjetski finansijski magazin The Banker, u izdanju Financial Times Groupe. Nagrada Banka godine u Crnoj Gori u srijedu je, na ceremoniji u Londonu, uručena izvršnim direktorima Erste banke Aleksi Lukiću, Aleksandri Radić i Darku Kekoviću.

Pobjeda

Čeka se odluka o stečaju u Dakiću

Odluku o otvaranju stečaja u “Radoju Dakiću predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić donijeće tek nakon uvida i izjašnjenja zastupnika fabrike, radnika, manjinskih akcionara i povjerilaca u 20 listova nepokretnosti, koje je privremeni stečajni upravnik Mladen Marković priložio sudu.

Rast ekonomije neće premašiti 3,6 odsto

Guverner dr Radoje Žugić kaže da će crnogorska ekonomija ove godine rasti po stopi od 3,6, umjesto planiranih četiri odsto. U narednoj godini očekuje jačanje BDP-a za četiri odsto.

Veće plaže, više inspektora

Ovogodišnja turistička sezona bila je uspješnija od prethodne čemu je doprinijela dobra priprema i angažovanje svih subjekata na lokalnom i državnom nivou. Problemi se, doduše u manjoj mjeri, po navljaju svake sezone zaključeno je juče na sjednici Vlade na kojoj je usvojena informacija o rezultatima.Među problemima koji se ponavljaju su saobraćajne gužve, komunalna higijena, preopterećenost plaža, nestandardizovani privatni smještaj, privremeni objekti koji nijesu u skladu sa propisanim uslovima, nedostatak kadrova, preopterećene saobraćajnice, nedostatak parking mjesta… ocijenjeno je u informaciji.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *