Monte dei Paschi traži više vremena za dokapitalizaciju

Dodajte komentar

Treća najveća italijanska banka Monte dei Paschi di Siena (BMPS) zatražila je u srijedu od Evropske centralne banke (ECB) produženje roka za dokapitalizaciju zbog ostavke premijera Mattea Renzija, prenosi AFP.

Najstarija banka u svijetu zatražila je da se pomjeri krajnji rok, utvrđen za kraj decembra, na sredinu januara 2017. godine zbog političke nestabilnosti koju je izazvala Renzijeva ostavka zbog koje se ulagači kolebaju u pogledu ulaganja.

U BMPS-u, kako navode u saopštenju, smatraju oportunim – s obzirom na promijenjene uslove – da od ECB-a zatraže produženje odobrenog krajnjeg roka do 20. januara 2017.

Banka trenutno nastoji pribaviti pet milijardi eura. Po pisanju medija, Italija se sprema da dokapitalizuje posrnulu instituciju, ako ne uspije da pribavi kapital.

Ostavka premijera Renzija produbila je ionako veliku zabrinutost u vezi slabog napretka u konsolidaciji italijanskog bankarskog sektora. Loši zajmovi u italijanskim bankama dosežu iznos od ukupno 360 milijardi eura, što je približno trećina ukupnih nenaplativih potraživanja u eurozoni.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *