Deset ekstremnih predviđanja Sakso banke za 2017. godinu

Dodajte komentar

Da li će ovo biti godina kada će Kina prevazići očekivanja u pogledu rasta, Bregzit pretvoriti u „Brimejn“, meksički pezos naglo ojačati, a dionice italijanskih banaka postati najbolja finansijska sredstva?

Sakso Banka (Saxo Bank), specijalista za investicije i internet trgovanje različitim tržišnim materijalima, objavila je danas godišnji set „Ekstremnih predviđanja“ za nastupajuću godinu. Nastavljajući tradiciju odabira različitih tema sa ciljem pokretanja razgovora šta bi moglo da iznenadi ili šokira na polju investicionih zarada u predstojećoj godini, ovogodišnja predviđanja pokrivaju različite scenarije koji uključuju oporavak rasta Kine, jačanje italijanskih banaka, Bregzit koji ustupa mjesto „Brimejnu“ i riješenost EU na promene zbog naglog povratka populizma, između ostalog.

„Ekstremna predviđanja“ ne bi trebalo shvatiti kao zvaničnu tržišnu prognozu Sakso banke, već su to ustvari događaji i kretanja na tržištu koji se smatraju izuzecima sa ogromnim potencijalom da uzdrmaju opšte prihvaćene stavove.

Posle godine u kojoj je realnost usjpela da nadmaši čak i naizgled neočekivana dešavanja – iznenađenje oko Bregzita i ishod izbora u Sjedinjenim Državama – zajednička tema za naša „ekstremna predviđanja“ u 2017. godini je da očajna vremena zahtijevaju očajničke mjere. Sa promjenom koja se uvjek dešava u periodima krize, 2017. godina bi mogla da bude poziv na buđenje koji podrazumijeva pravo udaljavanje od „uobičajenog poslovanja“, kako u ekspanzionizmu centralnih banaka tako i u vladinim mjerama štednje koje su bile karakteristične za period posle krize 2009. godine”, piše Stin Jakobsen iz Sakso banke.

Kako se za neka od prošlih „ekstremnih predviđanja“ ispostavilo da su manje ekstremna nego što se u prvi mah mislilo, važno je da su investitori svjesni opsega mogućnosti izvan opšte prihvaćenog mišljenja na tržištu kako bi mogli da donesu dobre odluke, čak i tokom naizgled nevjerovatnih situacija na tržištu.

Kineski BDP raste do 8%, dok Kompozitni indeks šangajske berze (SHCOMP) dostiže 5,000

Kina shvata da je dostigla kraj puta sa fazom rasta proizvodnje i infrastrukture i kroz masivni stimulans fiskalne i monetarne politike otvara tržišta kapitala kako bi uspješno upravljala tranzicijom rasta zasnovanog na potrošnji. Ovo će rezultirati rastom od 8% u 2017. godini, sa oživljavanjem zahvaljujući rastu u sektoru usluga. Euforija oko rasta koji pokreće privatna potrošnja će učiniti da Kompozitni indeks šangajske berze udvostruči svoj nivo iz 2016. godine i nadmaši vrijednost od 5,000.

Beznadežan Fed prati potez Banke Japana u popravci vrijednosti 10-godišnjih obveznica na 1,5%

Kako američki dolar i američke kamatne stope budu rasle na sve bolniji način u 2017. godini, fiskalna politika vođena testosteronom novog američkog predsjednika dovešće do toga da prinosi američkih desetogodišnjih obveznica dostignu 3% izazivajući paniku na tržištu. Na ivici propasti, Federalne rezerve kopiraju kontrolnu krivu prinosa Banke Japana popravljanjem prinosa 10-godišnjih obveznica na 1,5%, ali iz drugačije perspektive, stvarnim uvođenjem četvrte faze kvantitativnog popuštanja ili beskonačnog kvantitativnog popuštanja. Ovo za uzvrat u najkraćem roku zaustavlja prodaju na tržištima globalnog deoničkog kapitala i obveznica, dovodeći do najveće zarade na tržištu obveznica za sedam godina. Glasovi kritike će biti izgubljeni u buci još jednog oporavka koji je inspirisala centralna banka.

Stepen neispunjenih ugovornih obaveza za obveznice sa visokim prinosom premašuje 25%

Sa prosjekom stepena neispunjenih ugovornih obaveza za dugoročne obveznice sa visokim prinosom koji je sa 3,77%, u SAD tokom recesije 1990, 2000. i 2009. skočio na 16%, 10% i 12%, 2017. bi moglo da se desi da stepen neispunjenih ugovornih obaveza bude čak 25%. Kako smo došli do limita u intervencijama centralnih banaka, vlade širom svijeta okreću se ka fiskalnoj stimulaciji, što dovodi do rasta kamatnih stopa (npr. Japan), na taj način dramatično zakrivljujući krivu prinosa. Dok se bilioni korporativnih obveznica budu suočavale sa svijetom bola, problem će se pogoršavati okretanjem od zajednički obvezničkih fondova, povećanjem kreditne marže i čineći nemogućim refinansiranje dugovanja niskog stepena. Sa dostizanjem stope neispunjenih ugovornih obaveza od 25%, neefikasni korporativni akteri više neće biti sposobni da prežive omogućavajući efikasniju raspodjelu kapitala.

Bregzit se nikada neće desiti jer Velika Britanija Brimejns

Jačanje globalnog populizma, posmatrano sa obije strane Atlantika, disciplinuje rukovodstvo Evropske unije ka kooperativnijem stavu prema Velikoj Britaniji. Kako pregovori napreduju, EU čini značajne ustupke oko imigracije i prava kompanija koje nude finansijske usluge i imaju središte u Velikoj Britaniji da posluju i u drugim zemljama EU a do pokretanja člana 50. i stavljanja pred Parlament, već će biti odbijen zbog novog dogovora. Velika Britanija će biti zadržana u orbiti Evropske unije, Banka Engleske će podići kamatne stope na 0,5% a odnos eura i britanske funte će pasti na 0,7300 – prizivajući simboliku iz 1973. godine, godine kada je Velika Britanija pristupila Evropskoj ekonomskoj zajednici.

Doktor bakar se prehladio

Bakar je jedan od očitih pobjednika kada govorimo o robi nakon izbora u Sjedinjenim državama; međutim, 2017. godine tržište će početi da shvata da će se novi predsjednik mučiti da obezbijedi obećane investicije i očekivano povećanje tražnje bakra neće uspjeti da se materijalizuje. Suočen sa rastom nezadovoljstva kod kuće, predsjednik Tramp će pojačati protekcionističke mjere, uvođenjem trgovinskih barijera koje će stvoriti poteškoće kako za tržišta u razvoju tako i za Evropu u cjelini. Svijetski rast će početi da slabi dok će potražnja Kine za industrijskim metalima slabiti jer će se zemlja kretati u pravcu rasta vođenog potrošnjom. Jednom kada bakar probije osnovnu liniju trenda vraćajući se na nivo iz 2002. od 2 USD za funtu i kada se ustava otvori a talas spekulativne prodaje će pomoći da bakar pošalje nadole na najniži nivo iz 2009. iz vremena krize na 1,25 USD za funtu.

Velika dobit za Bitkoin jer jačaju kriptovalute

Za vrijeme vladavine predsjednika Trampa američka fiskalna potrošnja će povećati budžetski deficit sa 600 milijardi na 1,2-1,8 biliona američkih dolara. Ovo će prouzrokovati rast u SAD i povećanje inflacije što će primorati Federalne rezerve da ubrzaju skok kamatne stope i američki dolar će dostići nove visoke nivoe. Ovo će stvoriti domino efekat na tržištima u razvoju, naročito u Kini, koja počinje da traži alternative za sistem dekretnog novca kojim dominira američki dolar i njihovo pretjerano oslanjanje na američku monetarnu politiku. To će dovesti do sve veće popularnosti alternativa kriptovaluta, sa Bitkoinom koji će imati najviše koristi od toga. Kako se bankarski sistemi i državne obveznice Rusije i Kine izdate u inostranstvu kreću ka prihvatanju Bitkoina kao alternative za američki dolar, Bitkoin će utrostručiti vrijednost, sa trenutnog nivoa od 700 na 2,100 američkih dolara.

Reforma američkog zdravstvenog sistema izaziva paniku u sektoru

Troškovi zdravstvene zaštite se kreću oko 17% BDP-a u poređenju sa svjetskih prosjekom od 10% a sve veći dio američke populacije ne može da plati svoje medicinske račune. Prvobitni olakšavajući opravak akcija zdravstvenog sektora posle Trampove pobjede ubrzo će izblijedjeti u 2017. godini jer će investitori uvidjeti da administracija neće biti tako blagonaklona ka zdravstvu već će umjesto toga pokrenuti opsežne reforme neproduktivnog i skupog američkog zdravstvenog sistema. Fondovi kojima se trguje na berzi američkog zdravstvenog sistema će pasti 50% na USD 35, najspektakularnije okončavajući rastuće tržište hartija od vrijednosti u SAD još od finansijske krize.

Uprkos Trampu meksički pezos raste posebno prema kanadskom dolaru

Tržište je drastično precijenilo istinite namjere Donalda Trampa ili čak sposobnost da ograniči trgovinu sa Meksikom, omogućavajući poraženom pezosu da raste. U međuvremenu Kanada trpi jer su više kamatne stope pokrenule kreditnu krizu na tržištu nekretnina. Kanadske banke popuštaju, što je primoralo Banku Kanade na režim kvantitativnog popuštanja i ubrizgavanje kapitala u finansijski sistem. Osim toga, kanadski dolar loše stoji jer Kanada ima mnogo manje koristi od oživljavanja rasta SAD nego što je to bilo u prošlosti i zbog toga što je dugogodišnje pražnjenje proizvođačke baze u Kanadi transformisano globalizacijom i godinama vrlo jake valute. Kurs CADMXN se popravio za čak 30% od maksimuma iz 2016.

Dionice italijanskih banaka postaju najbolja finansijska sredstva

Njemačke banke su upale u spiralu negativnih kamatnih stopa i fiksnih prinosa krive i nemogućnosti pristupa tržištima kapitala. U EU okvirima, spasavanje njemačkih banka neizbježno znači spasavanje EU banaka, a to ne dolazi prerano za italijanske banke opterećene kreditima u kašnjenju i stagnirajućom lokalnom ekonomijom. Nove garancije omogućavaju dokapitalizaciju bankarskog sistema a osnovana je Evropska banka loših dugovanja sa ciljem sređivanja bilansa stanja u eurozoni i da bankarski kreditni mehanizam ponovo radi. Akcije italijanskih banaka rastu za više od 100%.

EU stimuliše rast kroz zajedničke euro obveznice

Suočeni sa uspjehom populističkih partija u Evropi i sa dramatičnom pobjedom desničarske partije Gerta Vildersa u Holandiji, tradicionalne političke partije počinju udaljavanje od politike štednje i favorizovanja umjesto politike Kejnsijanskog stila koji je pokrenuo predsjednik Ruzvelt posle krize 1929. godine. EU pokreće šestogodišnji stimulativni plan od 630 milijardi eura koji je podržao predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, međutim, da bi se izbjeglo slabljenje koje je rezultat povećanja uvoza, lideri EU najavljuju izdavanje EU obveznica, na prvi pogled usmerenih ka ulaganju od 1 bilion eura u infrastrukturu, jačanju integracije regiona i podsticanju priliva kapitala u EU.

Izvor: Biznis i finansije

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *