Evropska komisija odobrila Microsoftu najveću akviziciju u istoriji kompanije

Dodajte komentar

Evropska komisija je američkoj kompaniji Microsoft u utorak izdala saglasnost za 26,2 milijardi dolara vrijedno preuzimanje američke kompanije Linkedin, koja upravlja istoimenom poslovnom društvenom mrežom, pri čemu je naložila određene uslove u pogledu poštivanja pravila tržišnog takmičenja. Kupovina LinkedIna predstavlja najveću akviziciju u Microsoftovoj istoriji.

Današnja odluka osigurava da Evropljani i dalje mogu slobodno birati među profesionalnim društvenim mrežama“, rekla je evropska povjerenica za zaštitu tržišnog takmičenja Margarethe Vestager.

Komisija se s ciljem osiguranja usklađenosti s evropskim zakonodavstvom usmjerila na usluge profesionalnih društvenih mreža, softver za upravljanje odnosima s korisnicima i online oglašavanje.

Kao što se može vidjeti iz podataka na internet stranici Komisije, bila je uglavnom zabrinuta da će Microsoft Linkedinu unaprijed instalirati sve uređajima s njihovim operativnim sistemom i da Linkedinovim konkurenatima neće više omogućiti pristup bazama podataka.

Kako je istakla Komisija, Linkedin bi mogao povećati broj svojih korisnika na način koji bez preuzimanja ne bi bilo moguć. Takođe, spajanje bi, prema Komisiji, moglo novih ponuđačima usluga profesionalnih društvenih mreža u velikoj mjeri otežati ulazak na tržište.

Kako je istaknuto pristup cjelokupnoj Linkedinovoj bazi podataka nije nužan za uspješan nastup na tržištu. Microsoft, po njenom mišljenju, ima relativno malu ulogu u području odnosa s kupcima – moćno ga premašuje Salesforce – tako da je malo vjerovatno da će predstavljati nelojalnu konkurenciju.

Kada je u junu redstavljao sporazum, predsjednik Uprave Microsofta Satya Nadella kazao je da preuzimanje udružuje vodeći globalni poslovni cloud i vodeću svjetsku poslovnu mrežu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *