Vektra Jakić tužila opštinu Pljevlja

Dodajte komentar

“Vektra Jakić”, koja je do prije dvije godine bila u stečaju, tuži opštinu Pljevlja zbog, kako tvrde, neosnovane blokade računa radi naplate poreza na nepokretnost iz 2014. godine.

Zastupnik “Vektre Jakić” Ranko Grbavac tvrdi da su planom reorganizacije, koji je usvojen 2013. godine, a dopunjen godinu kasnije, obuhvaćena i izmirena sva dugovanja prema opštini, te da sporni porez nije ni prijavljen ni priznat u stečajnom postupku. Grbavac se poziva na odluku opštine Pljevlja kojom je utvrđeno da se preduzećima koja su u planu reorganizacije porez na nepokretnost umanjuje za 50 odsto i tvrdi da opština djeluje suprotno dokumentu koji je sama donijela. Iako je na pripremnom ročištu navedeno da će iznos koji Vektra potražuje od opštine biti utvrđen vještačenjem u toku postupka, tužilac je vrijednost spora okvirno postavio na četiri miliona eura.

Zastupnice pljevaljske opštine Samira Zlatanić i Negica Manojlović ovaj iznos smatraju nerealnim te objašnjavaju da, u trenutku do nošenja plana reorganizacije, nijesu mogli predvidjeti buduća potraživanja po osnovu poreza na nepokretnost. Tvrde da opština, donošenjem rješenja o utvrđivanju poreskih obaveza za 2014. godinu i zaključka o prinudnoj uplati, nije nanijela nikakvu štetu Vektri, jer obaveza za porez postoji.

Prigovor o nenadležnosti suda koji su uložile Zlatanić i Manojlović, s obzirom da je “Vektra Jakić” izašla iz stečaja, Grbavac smatra neosnovanim, s obzirom da je za vrijeme trajanja i sprovođenja plana reorganizacije i dalje nadležan Privredni sud u Podgorici, bez obzira što je ova pljevaljska kompanija izašla iz stečaja, tvrdi Grbavac.

Prema podacima Centralne banke Crne Gore od 30. novembra, “Vektra Jakić” je u blokadi 22 dana za iznos od 121 hiljadu eura. Pripremno ročište biće nastavljeno početkom februara iduće godine.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *