Francuska dobila novog premijera

Dodajte komentar

Dosadašnji francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev postavljen je za premijera Francuske nakon što je Manuel Vals podnio ostavku, javlja AFP.

On (Kaznev) je snažna ličnost sa iskustvom u vođenju državnih poslova“, saopšteno je iz Jelisejske palate, prenosi Rojters.

Kaznev će obavljati tu dužnost do parlamentarnih izbora u junu naredne godine. Predsjednički izbori predviđeni su za april 2017. godine.

Imenovan je za ministra unutrašnjih poslova 2014. godine i tokom mandata suočio se sa posljedicama nekoliko terorističkih napada koji su pogodili Francusku.

Dosadašnji premijer Manuel Vals podnio je ostavku u ponedjeljak da bi se kandidovao za predsjednika.
Kandidat sam za predsjednika Republike“, rekao je Vals u obraćanju javnosti u Evriju, gradu južno od Pariza čiji je gradonačelnik bio od 2001. do 2012, gdje se okupilo stotinak njegovih pristalica i građana, javljaju francuski mediji.

To kažem ovde u Evriju, svom gradu, gradu moje porodice, moje djece, mog srca… u kojem se uvjek govori direktno i iskreno. Ovaj grad je životna škola“, dodao je Vals, prenosi “Figaro”.

Socijalisti organizuju unutarstranačke izbore za predsjedničkog kandidata u januaru.

Predsjednik socijalista Fransoa Oland izjavio je nedavno da neće tražiti drugi mandat. Vladajuća ljevica počela je nedavno predizbornu stranačku kampanju za predsjedničke izbore.

Bivši ministar ekonomije Arno Montbur prvi je podneo svoju kandidaturu za stranačke izbore predviđene između 22. i 29. januara. Ostali kandidati imaju rok do 15. decembra da se prijave za stranačke izbore.

Pretpostavlja se da će glavni favoriti na predsjedničkim izborima biti kandidati desnice i krajnje desnice – Fransoa Fijon i Marin le Pen.

Za izbore su se još kandidovali predstavnik radikalne ljevice Žan-Lik Melanšon i bivši ministar ekonomije Emanuel Makron, koji je u avgustu podnio ostavku i osnovao svoju političku organizaciju, centristički “Pokret” (En Marche).

Tokom vikenda kandidaturu je najavio francuski pisac i sineasta Aleksandar Žarden, koji će biti kandidat građanskog pokreta.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *