Gdje investirati u 2017. godini?

Dodajte komentar

U 2017. godini, suočavamo se sa polarizovanim političkim okruženjem. Bregzit, rezultati američkih predsjedničkih izbora i predstojeći izbori u vodećim evropskim zemljama, samo su neki od razloga zbog kojih bi investitori mogli da se osjete nesigurnim u budućnost svjetske ekonomske politike.

Posljednje istraživanje UBS-ove mreže najvećih preduzetnika, je pokazalo da čak četvrtina njih, kao najveći rizik za ulaganje, vidi promjene na političkoj sceni. Međutim, kada je riječ o širem kontekstu, očekuje se da će finansijska klima tokom sljedeće godine ostati pozitivna. Globalni rast BDP-a trebao bi da poraste sa 3,1 posto na 3,5 odsto, a monetarna politika u SAD i EU bi trebalo da ostane nepromijenjena, dok će Kina verovatno učiniti sve da neizbježno usporavanje ekonomske aktivnosti učini što više postepenim.

To bi trebalo da koristi tržištima Sjedinjenih Američkih Država i tržištima u razvoju. Uprkos postoizbornoj klimi, profit SAD bi trebalo da poraste za 8 procenata sljedeće godine, najviše podstaknut stabilizacijom cijena nafte, akomodativnom monetarnom politikom i mogućim fiskalnim stimulusima, pa se investitorima savjetuje da za investiranje na tržištu SAD-u odaberu finansijski, zadravstveni ili tehnološki sektor, dok će Azijsko-Pacifički region osigurati dobre prinose na tržištu nekretnina.

Kada je riječ o tržištima u razvoju, njih odlikuju niske kamatne stope i stabilan BDP, koji mogu osigurati dugoročniji prinos. Zato se savjetuje ulaganje u valuti neke od zemalja čije je tržište u razvoju, kao što su ruska rublja, brazilski real, južnoafrički rand ili indijska rupija, jer ove valute manje trpe posljedice promjena na globalnom tržištu, od dolara, eura i funte, koje su podložnije oscilacijama.

Za američke investitore, selektivna ulaganja u kvalitetne obveznice će i dalje igrati važnu ulogu i pored potencijalnih promjena koje može izazvati odabir Donalda Trampa za predsjednika SAD-a. Ne-američki investitori bi trebali da razmotre ulaganje u kompanije koje nude pouzdane prihode u eurozoni. Umjesto sektora usluga, savjetuje se ulaganje u sektor roba, jer on može imati korist od povećanja proizvodnje energenata, kao što su nafta i gas, i infrastrukturnih ulaganja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *