Prve ankete: Italijani odbacili reforme na referendumu!

Dodajte komentar

Italijani su na referendumu sudeći prema izlaznim anketama odbacili ustavne reforme čiji je cilj bio jačanje centralne vlasti i ograničenje moći Senata.

Oko ponoći se očekuje i obraćanje premijera Matea Rencija kome će ovo glasanje odrediti političku budućnost, s obzirom na to da je ranije najavio da će podnijeti ostavku ako reforme ne budu potvrđene na referendumu.

Prema anketama Instituta “Pijepoli”, za reforme je glasalo između 42 i 46 odsto glasača, dok je protiv bilo između 54 i 58 odsto.

Prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova, do 19 sati odziv birača je bio nešto veći od 57 odsto.

Nakon što su Britanci glasali za izlazak iz Evropske unije i Amerikanci izabrali Donalda Trampa za predsjednika, referendum u Italiji, na kojem pravo glasa ima 51 milion građana, doživljava se kao sudbinski, ocjenjuje Rojters.

Njegov cilj je smanjenje ovlašćenja i veličine Senata, a prema ocjenama analitičara, predsjedniku vlade bi bila data mnogo veća ovlašćenja, navodi britanska agencija.

S druge strane, američka agencija AP, navodi da se referendum pretvorio se u “virtuelni plebiscit” o vladi lijevog centra premijera Matea Rencija.

Ukoliko bi se izmijenio ustav, najveće promjene doživio bi zakonodavni proces, odnosno više ne bi bilo potrebno da oba doma parlamenta glasaju o svim zakonima, što znači i svaki put kad se uloži neki amandman.

Italijanski premijer Mateo Renci pozvao je Italijane da podrže referendum, poručivši da bi Italija mogla da postane najsnažnija evropska zemlja ukoliko ishod glasanja bude pozitivan.

Dok on i njegovi saveznici sa lijevog centra, uz banke i industrijalce, tvrde da bi reforme pomogle u modernizaciji zemlje, protivnici ustavnih promjena, među kojima je i Pokret 5 zvijezda, smatraju da bi one ugrozile demokratiju jer bi prevelika moć bila koncentrisana u kancelariji premijera.

Predloženim reformama ustava protive se, između ostalih, i bivši premijer Silvio Berluskoni i lider Sjeverne lige Mateo Salvini koji se zalaže za davanje većih, a ne manjih, ovlašćenja regionima.

Većina anketa ukazuje da je više Italijana koji bi mogli zaokružiti “ne” i odbaciti reformu Ustava, iako je veliki broj anketiranih bio neodlučan.

S obzirom na promjene izbornog zakona koje su stupile na snagu još ljetos, reforma ustava olakšala bi rad vlade, navodi Rojters.

Stranka, koja ubuduće osvoji 40 odsto glasova, u parlamentu bi dobila apsolutnu većinu. Ojačana na takav način, ona bi mogla da sprovodi hitno potrebne reforme.

Upravo to je oduvijek bila slabost italijanske politike – ta zemlja je u posljednjih 70 godina imala 63 vlade.

Premijer Renci najavio je da će podnijeti ostavku ukoliko Italijani na referendumu budu odbili reforme, ali je kasnije revidirao stav.

Priznao je da je počinio “veliku grešku” obećavši da će dati ostavku ukoliko pobijedi glas protiv reformi.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *