Zašto je ukinuto Ministarstvo za informacione tehnologije?

2 komentara

U novoj vladi jedino nema mjesta za Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije, imajući u vidu da je ono ukinuto uprkos sve većem broju korisnika telekomunikacionih usluga. Na sajtu sada već bivšeg Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije navode je da ono prestalo sa radom, shodno uredbi koju je Vlada donijela 25. novembra, a djelokrug tog ministarstva biće podijeljen na Ministarstvo javne uprave i Ministarstvo ekonomije.

Na čelu tog ministarstva od 2009. godine nalazio se bivši potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i potpredsjednik Socijaldemokrata Vujica Lazović. Za Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije nije bilo mjesta u 41. sastavu Vlade premijera Duška Markovića.
Prema nezvaničnim informacijama iz MIDT-a zaposleni su tek nekoliko dana prije uredbe obaviješteni da će to ministarstvo biti ukinuto. Oni tvrde da će izvjestan broj radnika otići kućama.

U MIDT-u su uglavnom bili zaposleni kadrovi SDP-a zbog čega je taj resor i formiran. Međutim, kako je došlo do podjela u toj partiji, većina zaposlenih nije podržala politiku SD-a već su ostali u SDP-u, počele su priče o ukidanju tog ministarstva imajući u vidu da je SDP sada opozicija saopštio je naš izvor.
MIDT je brojalo oko 60 zaposlenih. Ono je bilo podijeljeno u četiri direktorata i to Direktorat za informatičku infrastrukguru u sklopu kojeg su bile tri direkcije i to direkcija za analizu i praćenje projekata, direkcija za infrastrukgurne servise i direkcija za zaštitu od računarskih i bezbjednosnih incidenata na internetu, zatim Direktorat za elektronske komunikacije, poštansku djelatnost i radio spektar te Direktorat za razvoj elektronske uprave i Direktorat za promociju informacionog društva.

Prema riječima stručnjaka za telekomunikacije Predraga Boljevića mandatar Duško Marković treba još jednom da razmisli o ukidanju ministarstva koje se bavi telekomunikacijama. Boljević podsjeća da telekomunikacije čine 15 odsto BDP-a i imaju tendenciju rasta, zbog čega smatra da je ukidanje MIDT-a besmismleno.

Prirodno su telekomunikacije pripadale Ministarstvu saobraćaja, međutim, pošto je to integrisano u informaciono društvo to je bio jedan iskorak. Morali smo prepoznati da se radi o tehnologijama i ekonomiji 21. vijeka i mislim da je mandatar morao da razmisli oko ove odluke. Moramo da imamo ministarstvo koje je okosnica nečega što je okosnica ekonomije savremenog društva. Nije više ekonomija industrija, proizvodnja aluminijuma i slično već informaciono društvo i telekomunikacije i onaj segment u kome je najlakše implementirati mali i srednji biznis, smatra Boljević.

On je kazao da ako postoji ministartvo za sport i za javnu upravo mora postojati ministarstvo koje se bavi telekomunikacijama koje postaju okosnica ekonomije.

Lazović: Ne znam zašto gase ministarstvo

Vujica Lazović juče je “Danu” rekao da ne zna razloge zbog kojih u novom sastavu Vlade nema Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije.

To je pitanje za novu vladu, rekao je Lazović.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
2 Komentara
  • A cemu je sluzilo ovo ministarstvo osim partijskom zaposljavanju?

    Najrazmazenija grupa zaposlenih u bilo kojoj kompaniji, firmi, banci, instituciji su upravo ITC ljudi, u vecini, posto dolaze da kolektuju zarade i uvale svoj posao bilo kome drugome. To bar telekomunikacione kompanije svjedoce u znacajnoj mjeri i tome je ovo ministarstvo dobro doprinjelo.
    Sa ETF-a i PMF-a nam izlaze klikerasi koji se u radnim sredinama pretvaraju u prave primjerke maminih i tatinih sinova, zeljnih da odrade sto manje i da uzmu sto vise. Kad se kultura rada promijeni sami ce kreirati ministarstvo koje onda nece biti uhljebljenje losim partijcima.

  • Mila K, svaka Vam je na mjestu. Rijetko da neko javno kaze nesto negativno o ETF i PMF-ovcima. Jedino bih dodao da oni nisu jedini koji treba da snose krivicu, ipak je losa drzavna politika ovo napravila od njih.
    Od tako perspektivnih struka kao sto su elektronika, telekomunikacije, informatika…mi u CG apsolutno nemamo nikakvu produktivnost i zaradu vec samo odliv novca iz zemlje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *