Pregled štampe za 1. decembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Fiskalni savjet da bude nezavisan

Fiskalni savjet treba formirati na osnovu posebnog zakona, kao nezavisno tijelo u koje ne bi ulazili predstavnici drugih institucija. Savjet bi obavljao prethodne (ex-ante) kontrole makroekonomskih proq'ena umjesto Državne revizorske insttitucije (DRI). To su u razgovoru za Vijesti ocijenili predsjednik Senata DRI Milan Dabović i doskorašnji predsjednik parlamentarnog Odbora za ekonomiju i poslanik Aleksandar Damjanović (SNP).

Loš učinak , otkazi za 11 radnika

U Novom duvanskom kombinatu stale su mašine, nema proizvodnje cigareta, a menadžment kompanije, kojom gazduje BMJ Industries iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), spremio je otkaze za 11 radnika za čiji radnim angažmanom ne postoji više potreba.

Do privilegija uz paket kartica

Atlas banka ponudila je klijentima Platinum paket kartica, prvi tog tipa na tržištu Crne Gore, koji objedinjuje prednosti Visa platinum i pratećih kartica Priority Pass i kartice osiguranja u saradnji sa kompanijom Generali Osiguranje Montenegro.

Dnevne novine

Luštica Bay globalni promoter Crne Gore

Luštica Bay je najveći investicioni projekat, značajan činilac razvoja ponude Tivta i globalni promoter Crne Gore kao respektabilne investicione i destinacije za turizam, ocijenila je direktor Nacionalne turističke organizacije (NTO) Željka Radak-Kukavičić.

Danas odluka po zahtjevima energetskih subjekata

Odbor Regulatorne agencije za energetiku (RAE) danas bi na sjednici trebalo da donese odluke po zahtjevima energetskih subjekata, na osnovu kojih će se formirati eventualno nove cijene struje koje će važiti od 1. januara.

Dobili dozvolu, gradnja Portonovog se nastavlja

Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je kompaniji Azmont Investments građevinsku dozvolu za nastavak gradnje objekata u sklopu turističkog rizorta Poronovi.

Bez posla više od 47.000 građana

U Crnoj Gori je ove sedmice 47.390 nezaposlenih građana, 1,3 odsto više nego prethodne, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje. Stopa nezaposlenosti je, prema izvještaju Zavoda, porasla sa prošlosedmičnih 20,16 na 20,43 odsto. Najveća stopa, 32,7 odsto, zabilježena je u julu 2000, dok je najniža bila u avgustu 2009. godine, 10,1 odsto.

Dan

Loše bez ministarstva, dobro bez Vujice

U novoj vladi jedino nema mjesta za Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije, imajući u vidu da je ono ukinuto uprkos sve većem broju korisnika telekomunikacionih usluga. Na sajtu sada već bivšeg Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije navode je da ono prestalo sa radom, shodno uredbi koju je Vlada donijela 25. novembra, a djelokrug tog ministarstva biće podijeljen na Ministarstvo javne uprave i Ministarstvo ekonomije.

Nove cijene do ponedjeljka

Odbor Regulatorne agencije za energetiku (RAE) danas bi na sjednici trebalo da donese odluke po zahtjevima energetskih subjekata, na osnovu kojih će se formirati eventualno nove cijene struje koje će važiti od 1. januara.

Arapi otpuštaju 66 radnika

Zaposlenima u Novom duvanskom kombinatu na jučerašnjem zboru radnika koji je sazvao predsjednik odbora direktora tog preduzeća Isat Boljević saopšteno je da im se ugovori o radu, koje potpisuju na mjesec, neće više produžavati.

Pobjeda

U oktobru više 22,5 odsto turista

U Crnoj Gori je u oktobru boravilo 62.600 turista, 22,5 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je iz Monstata. Od toga je u hotelima bilo 56.460, a u privatnom smještaju 6.140 gostiju. Ostvareno je 261.160 noćenja, što je porast od 16,5 odsto, od čega je 89,7 odsto bilo stranih gostiju. Najviše noćenja ostvarili su turisti iz Rusije 27,2 odsto, Srbije 12,2 odsto, Britanije 7,5 odsto, Njemačke 6,9 odsto, Francuske 5,1 odsto, BiH 4,2 odsto, Izraela 3,5 odsto i Ukrajine 2,8 odsto.

Nacrt budžeta za 2017. biće naredne sedmice

Nacrt zakona o budžetu za narednu godinu Vladi bi trebalo da bude upućen do kraja naredne sedmice i moguće je da bude manji nego ovogodišnji, iako su zahtjevi potrošačkihjedinica znatno veći saopštili sujuče Pobjedi iz Ministarstva finansija.

Nove cijene struje do polovine decembra

Odbor Regulatorne agencije za energetiku (RAE) danas bi na sjednici trebalo da donese odluke po zahtjevima energetskih subjekata, na osnovu kojih će se formirati eventualno nove cijene struje koje će važiti od 1. januara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *