Istorijski dogovor OPEC-a: Završava se era jeftine nafte?

Dodajte komentar

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) u Beču su postigle dogovor o smanjenju crpljenja nafte, koje se dogodilo po prvi put od 2008. Na to su privolile i Rusiju, koja nije članica kartela.

Kako je objasnio predsjednik Opeca, katarski ministar za naftu Mohammed Bin Saleh Al Sad, proizvodnja će se smanjiti za 1,2 miliona barela (barel 159 litara) dnevno, što znači da bi crpljenje ograničili na 32,5 miliona barela nafte dnevno.

Danas smo postigli veliki uspjeh. To je veliki korak naprijed i mislimo da je to istorijski sporazum koji će nesumnjivo donijeti ravnotežu na tržištu i smanjiti višak ponude“, rekao je Bin Saleh. On je dodao da će sporazum doprinijeti rastu svjetske inflacije na “zdraviji nivo.”

Na smanjenje proizvodnje je pristala Rusija, koja nije članica kartela, a crpljenje će biti smanjeno za 300.000 barela dnevno. OPEC sada vjeruje da su nečlanice kartela pristale da proizvodnju smanje za 600.000 barela dnevno.

Sporazum će se provoditi od 1. januara 2017. godine i predstavlja veliku promjenu u odnosu na dosadašnju praksu, kada su zemlje članice OPEC na račun niskih cijena ustrajavale na višku ponude na tržištu, kako bi sačuvale svoje tržišne udjele i ograničile konkurenciju alternativnih proizvođača, npr. onih u SAD-u, koji naftu proizvode iz škriljaca.

Članice Opeca proizvode oko 33,6 miliona barela nafte dnevno, čime pokrivaju oko trećinu svjetske potražnje. Više od 10 miliona barela se crpi u Saudijskoj Arabiji.

Kako prenosi Wall Street Journal, izvoz sirove nafte predstavlja 25 posto budžetskih prihoda Irana, 70 posto Saudijske Arabije, a 40 posto Venezuele. Za 159-litrsku posudu nafte trebalo je sredinom 2014. godine izdvojiti više od 100 dolara, da bi se potom cijene snizile sve do 30 dolara, nakon čega su se unekoliko oporavile.

Reakcija tržišta

Cijene nafte poskočile su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad nivoa od 50 dolara nakon što su s okupljanja vodećih proizvođača u Beču stigle vijesti da bi proizvodnja mogla biti smanjena više nego što se očekivalo. Na londonskom tržištu cijena barela je poskočila 3,83 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 50,21 dolar.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *