Pregled štampe za 29. novembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Od KAP-a traže 7,97 miliona eura

Kompanija Vektra Montenegro tužila je Kombinat aluminijuma (KAP) i traži od Privrednog suda priznanje potraživanja od 7,97 miliona eura.

Vlada traži nekog da odredi uslove prodaje pasoša

Vlada je juče objavila javni poziv za izbor ponuđača za izradu i realizaciju programa ulaganja na osnovu kojeg se može steći crnogorsko državljanstvo (ekonomsko državljanstvo). Ponude se dostavljaju Ministarstvu održivog razvoja i turizma do 27. februara do 12 sati. Vlada je 2010. pokrenula program ekonomskog državljanstva i planirala da pasoš ponudi svima koji investiraju najmanje pola miliona eura. Od toga je odustala na zahtjev EU.

Gdje je optužnica za slučaj Duvanski

Direktor Udruženja manjinskih akcionara DKP-a Žarko Knežević upozorio je vrhovnog državnog tužioca (VDT) Ivicu Stankovića da su probijeni svi razumni rokovi za podizanje optužnog akta protiv lica koja su organizovanim kriminalom opljačkala DKP i male akcionare.

Dnevne novine

GRAĐANI ZA STRUJU DUGUJU 129,7 MILIONA €

Dug crnogorskih građana za utrošenu električnu energiju, prema posljednjim podacima Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), iznosi 129.725.516 eura. Kako je saopšteno Dnevnim novinama iz Direkcije za odnose sa javnošću EPCG, najviše duguju domaćinstva iz Bijelog Polja, dok su najredovnije platiše potrošači iz Tivta.

Danas isplata dividende akcionarima

Isplata dividende akcionarima Jugopetrola u iznosu od oko šest miliona eura, odnosno 1,29 eura bruto po akciji, počeće danas. Odluka o isplati dividende, čija je neto vrijednost 1,17 eura po akciji, donešena je na vanrednoj Skupštini akcionara, održanoj 11. novembra.

Strani investitori lakše do pasoša

Vlada je juče pozvala kompanije sa iskustvom da dostave ponude na međunarodni javni poziv za izbor ponuđača za izradu i realizaciju Posebnog programa ulaganja, na osnovu kojeg se može steći crnogorsko državljanstvo prijemom.

Dan

Istragom o prodaji Duvanskog obuhvatiti i funkcionere

Udruženje manjinskih akcionara Duvanskog kombinata u stečaju, u kojem je direktor Žarko Knežević, uputilo je dopis vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću, u kojem naglašavaju da su davno probijeni razumni rokovi za podizanje optužnog akta protiv lica koja su organizovanim kriminalom opljačkala DKP, radnike i manjinske akcionare.

Investitorima daju državljanstvo

Vlada je pozvala kompanije sa iskustvom da dostave ponude na međunarodni javni poziv za izbor ponuđača za izradu i realizaciju posebnog programa ulaganja na osnovu kojeg se može steći crnogorsko državljanstvo prijemom. Za otkup dokumentacije potrebno je izdvojiti 50 hiljada eura, a krajnji rok je 16. februar u 16 sati.

Saveljić: Verica Maraš mi se sveti

Saslušanjem Vanje Ristanović juče je nastavljeno suđenje njenoj sestri, bivšoj finansijskoj direktorici kompanije “13. jul Plantaže, Valeriji Ristanović Saveljić, koja je optužena za zloupotrebu službenog položaja u privrednom poslovanju.

Pobjeda

Investitor da se usaglasi sa prostornim planom

Pregovori za valorizaciju lokaliteta Buljarica, za koju je ponudu dostavila kompanija CDC International Corporation, sačekaće, kako saznaje Pobjeda, ocjenu usaglašenosti investitorovih planova sa planskim dokumentima.Ključno pitanje je, kako je Pobjedi nezvanično rečeno, stepen usaglašenosti onog što planira u ponudi investitor i planskog dokumenta obalskog područja.

Država prodaje akcije Luke Bar za četvrtinu cijene

Lučki radnici Sindikata dizaličara Luke Kopar iz Slovenije uputili su juče kolegama iz Luke Bar pismo podrške, uz uvjeravanje da ujedinjeni radnici mogu da spriječe štetne prodaje. Primjer za toje, kako su naveli, djelovanje lučkog sindikata tog grada kojije u dva navrata uspio da osujeti namjeru države da proda preduzeće.

Prihod šest miliona eura

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobromje do prošle sedmice ostvarilo prihod od 6.047.029 eura od čega preduzeću pripada jedna, a druga polovina opštinama sa čijihje teritorija ostvaren prihod saopštio je Pobjedi direktor JP Predrag Jelušić.

 

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *