Hoće li i ove godine doći do božićnog rasta cijena dionica?

Dodajte komentar

Nakon početnog šoka, na Trumpovu pobjedu finansijska tržišta pozitivno su reagovala. Američki dolar počeo je da jača, cijena zlata da padaju, a američke dionice dostigle su rekordno visoke nivoe. SP500 indeks, koji se sastoji od dionica 500 velikih američkih kompanija, od dana izbora do sada porastao je 3%, a od početka godine nešto više od 7% te se sada nalazi na najvišem nivou u istoriji.

Od pojedinačnih dionica koje su popularne među malim investitorima, većina ih je takođe porasla tokom godine.

Razlog je optimizam po pitanju ekonomskog rasta. Naime, Trump bi mogao podstaći reforme koje će biti pozitivne za poslovnu klimu i pokrenuti velike infrastrukturne projekte koji bi dodatno spustili stopu nezaposlenosti. Uz to, američka centralna banka već mjesecima najavljuje da je samo pitanje vremena kada će ponovno podići kamatne stope, što je još jedan dokaz da je ekonomska situacija dobra.

Dionice na ostalim razvijenim tržištima tokom godine takođe su rasle. Njemački indeks DAX, koji se sastoji od 30 dionica velikih njemačkih kompanija, nalazi se na istom nivou na kojem je bio početkom godine, ali ako se gleda samo zadnjih 6 mjeseci, porastao je više od 13%. Britanski indeks FTSE100 od početka godine porastao je 9%, a najvažniji razlog rasta britanskih dionica je slabljenje funte od približno 15% u odnosu većinu drugih valuta nakon referenduma o Brexitu.

Hoće li dionice nastaviti rasti?

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će dugoročno cijene dionica na svim razvijenim tržištima nastaviti da rastu. Kratkoročno, s obzirom na doba godine, također se može očekivati rast (barem kada je u pitanju američko tržište). Naime, od posljednjih 45 godina, u čak 34 godine došlo je do rasta cijena dionica u nedjelji između Božića i Nove Godine, a prosječni porast je 1,4%. Više je uzroka ovog fenomena: opšti optimizam u praznično vrijeme, zbog čaga su investitori skloniji kupovini dionica, sezona godišnjih odmora profesionalnih investiotora koji odrađuju većinu “short sellinga” (prodaje dionica s ciljem kupovine u budućnosti), te preslaganje portfolija krajem godine radi poreskih razloga. Budući da se krajem godine očekuje opisani rast, mnogi investitori bi se u idućim nedjeljama mogli odlučiti na kupovinu dionica, što bi moglo dovesti do porasta tokom cijelog 12. mjeseca.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *