Tesla i SolarCity grade ostrvo koje će u potpunosti biti solarno

Dodajte komentar

Elon Musk veličao je Teslinu akviziciju SolarCityja kao priliku za stvaranje najnaprednije kompanije za čistu energiju na svijetu. Upravo otkriveni projekat na Samoanskom ostrvu Tau doista ide u prilog toj viziji, piše Vice.

Želimo da gradimo integrisami proizvod”, izjavio je Musk dioničarima.

Želiš solarni krov integrisan s Powerwallom (kućna baterija koju proizvodi Tesla) i električnim automobilom i naprosto odeš u Teslinu prodavnicu i sve imaš tamo. I sve je kompatibilno i radi besprijekorno”, kazao je Musk. Dvije kompanije, čiji su se dioničari prošle nedjelje izjasnili za spajanje, predstavile su genijalan zajednički projekt snabdijevanja solarnom energijom cijelog ostrva američke Samoe.

5328 solarnih panela i 60 baterija

Ostrvo Tau najveće je ostrvo na američkom teritorijalnom dijelu američke Samoe. Udaljen je oko 6500 kilometara od zapadne obale Sjedinjenih Država, a energiju su dobijali iz dizelskih generatora, koji na godišnjem nivou potroše oko 109.500 galona dizel goriva. No to će sada biti stvar prošlosti, jer su Tesla i SolarCity cijelo ostrvo pokrili mikromrežom na bazi solarne energije i baterija za čuvanje koje zadovoljavaju gotovo 100 posto energetskih potreba na ostrvu.

Tako 790 stanovnika ostrva odnedavno ima sistem sastavljen od 5328 solarnih panela koji pohranjuju energiju u 60 Tesla PowerPack baterija. To im je navodno dovoljno za tri dana bez sunca, a solarni paneli potpuno napune rezervoare s energijom za oko sedam sati sunčeve svjetlosti.

Muskov je cilj da američki gradovi počnu da prelaze na energetske sisteme slične na ostrvu. Iako je izbor Donalda Trumpa za američkog predsjednika prilično zabrinuo stručnjake za ekologiju i aktiviste, pad troškova solarne i vjetroenergije ukazuje na to da će obnovljiva energija i dalje ostati dobar bizins.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *