Wizz Air i Qatar Airways od proljeća lete sa Sarajevskog aerodroma

Dodajte komentar

Direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo Armin Kajmaković kazao je da je već u novembru premašen broj putnika na ovom aerodromu u odnosu na prošlu godinu.

U deset mjeseci ove godine opsluženo je oko 750.000 putnika, što je za osam posto više nego u istom periodu 2015. godine, čime su oboreni i raniji rekordi u broju opsluženih putnika, pa je u julu kroz Sarajevski aerodrom prošao 109.141 putnik.

Već u augustu s 118.350 putnika postavili smo i novi rekord po broju putnika opsluženih u jednom mjesecu – kazao je u razgovoru za “Dnevni avaz” direktor Kajmaković.

Pojasnio je da na aerodromu operira 12 aviokompanija, koje povezuju Sarajevo s 13 destinacija, te Kajmaković ističe da Aerodrom očekuje 800.000 putnika, čime će oboriti još jedan vlastiti rekord.

Uloženi su i znatni napori u dovođenje novih aviokompanija, poput “Air Arabije”, koja je uspostavila avioliniju na relaciji Sarajevo – Šarža, dok bi početkom 2017. godine u redovni aviosaobraćaj trebale bi biti uključene i kompanije “Wizz Air” s linijom Sarajevo – Budimpešta i “Qatar Airways”, koja uvodi liniju Sarajevo – Doha.

Takođe, u vremenu kada se sve veći obim trgovinske razmjene obavlja aviosaobraćajem, naš aerodrom predstavlja ključnu sponu za brojne izvoznike s tržištima širom svijeta – istaknuo je Kajmaković.

Ovakav rast saobraćaja zahtijeva i veće prostorne kapacitete te je površina dolazećeg gejta već proširena za 70 posto, a uspostavljena je autobuska linija kompanije “Centrotrans Eurolines”, koja povezuje aerodrom s centrom grada.

Veliki investicioni zamah na Međunarodnom aerodromu Sarajevo počeće naredne godine. Među najzahtjevnijim projektima je rekonstrukcija aerodromske piste dužine 2.600 metara, za šta je planirano oko 21 milion KM.

Kajmaković je naglasio i da su izdvojena sredstva za rješavanje problema smanjene vidljivosti, podsjećajući da slijetanje na sve aerodrome, koji se nalaze u uvalama, veoma komplikovano i bez vjetrova ili magle.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *