Pregled štampe za 26. novembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Preporučili Vladi da stegne kaiš

Savjet Centralne banke (CBCG) preporučio je Vladi stezanje kaiša, odnosno budžetsku štednju i povećanje državnih prihoda.

Kupci sada neće biti dobrodošli

Sindikat Luke Bar je strogo protiv modela i tajminga privatizacije koji je Vlada Crne Gore izabrala. U skladu sa tim, bilo koji pobjednik na tenderu nije dobrodošao, upozorio je predsjednik sindikata Luke Savo Nikotić u pismu upućenom najozbiljnim ponuđačima poljskoj kompaniji OT Logistics i turskom Global Portsu.

Usvojen rebalans za pola sata

Skupština je juče glasovima vladajuće koalicije (DPS, SD, LP i manjinske partije) usvojila rebalans ovogodišnjeg budžeta po skraćenom postupku bez prisustva opozicije koja bojkotuje parlament.

Dnevne novine

Akcionarima 1,3 miliona eura

Stečajni upravnik Hotelsko turističkog preduzeća (HTP) Onogošt Ranko Radinović, odlučio je da 1,3 miliona eura iz stečajne mase isplati akcionarima, shodno procentualnom učešću u vlasništvu.

Savjet produžio rok za dostavljanje ponuda

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte produžio je do 16. januara rok za dostavljanje ponuda na tender za prodaju 51 odsto akcijskog kapitala kompanije Montecargo i dodjelu prava upisa novih akcija putem dokapitalizacije.

Benčmarking Crnoj Gori može donijeti brojne benefite

Javno preduzeće Regionalni vodovod Crnogorko primorje u saradnji sa Dunavskim programom za vode koji predvode Svjetska banka i Međunarodno udruženje vodovoda u slivu rijeke Dunav (IAWD) i Evropskom benčmarking saradnje (EBC) uz podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma i Udruženja vodovoda Crne Gore bio je domaćin dvodnevne međunarodne benčmarking radionice IB2015 u Budvi.

Pobjeda

Crna Gora dogodine sama upravlja EU fondovima

Crna Gora je u proteklih pet godina ostvarila napredak u oblasti poljoprivrede, prije svega u dostizanju evropskih standarda, ocijenio je direktor u Direktoratu za poljoprivredu Evropske komisije Džon Klark. Onje najavio da će Crna Gora od naredne godine sama upravljati evropskim fondovima za razvoj poljoprivrede.

Kamatne stope neće padati

Ekonomski pokazatelji ne ukazuju na to da će naredne godine doći do snižavanja kamatnih stopa, izjavioje glavni izvršni direktor NLB banke Martin Leberle.

Kreditni bum prvi znak krize

Nagli rast kredita, odnosno njihov odnos prema BDP najboljije indikator za predviđanje krize saopšteno je juče na konferenciji o stabilnosti finansijskog sistema na Univerzitetu Donja Gorica. Predstavljajući rezultate istraživanja o sistemu za ocjenu i praćenje finansijske stabilnosti, direktorica Instituta za strateške studije i prognoze dr Jadranka Kaluđerović je kazala da se u svijetu odustaje od previše sofisticiranih makroekonomskih modela i okreće jednostavnijim indikatorima koji su se pokazali kao efekasniji za predviđanje krize.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *