Izvršni direktor NLB banke : Kamatne stope neće padati

Dodajte komentar

Ekonomski pokazatelji ne ukazuju na to da će naredne godine doći do snižavanja kamatnih stopa, izjavioje glavni izvršni direktor NLB banke Martin Leberle.

On je u intervjuu za Pobjedu podsjetio da je kamatna stopa proizvod troškova finansiranja banke, kreditnog rizika projekta koji će se finansirati te stanja na tržištu u našoj ekonomiji.

Da bi bila uspješna na crnogorskom tržištu, banka mora pažljivo uskladiti svaku od pomenutih stavki. Odnedavno, na međunarodnim tržištima primjećuje se trend blagog porasta kamatnih stopa za proizvode povezane sa Crnom Gorom. Prema tome, ekonomski pokazatelji ne ukazuju na to da će doći do snižavanja kamate, rekao je Leberle.

POBJEDA: NLB banka ove godine je ostvarila najveći profit za devet mjeseci. Kako ste to uspjeli u ovako visokoj konkurenciji?

LEBERLE: Rezultat koji smo ostvarili u trećem kvartalu ove godine rezultat je predanog i posvećenog rada našeg tima. Ukoliko radite naporno, ponekad se dešava da iskoristite prednost nekih povoljnih okolnosti. Uspjeli smo riješiti neke restrukturirane slučajeve, ali smo računali i na pozitivne efekte trenutne optimizacije naše banke.

leberleIstičem da je ovakav rezultat potvrda ispravnos t i naše strategije orijentisane na klijente, kojima nastojimo ponuditi raznovrsne usluge visokog kvaliteta, tačnije rečeno, rješenja za njihove po trebe i razne životne situacije. Naglašavam da ćemo dio ovog poslovnog rezultata investirati već u četvrtom kvartalu ove godine, te ćemo na taj način uspostaviti još bolje osnove za naš budući razvoj poslovanja u zemlji.

 

POBJEDA: Kolika je razlika između aktivnih i pasivnih kamatnih stopa u Vašoj banci i da li će doći do promjena u narednom periodu?

LEBERLE: Na veoma malom, ali konkurent skom tržištu kao što je crnogorsko, uvijek postoji pritisak na kamatnu maržu. Nema više prostora za smanjenje cijena. Više se fokusiramo na povećanje prednosti koje klijent dobija korišćenjem naših proizvoda. Zapravo, konstantno usvajamo know-how u cilju pružanja boljih rješenja klijentima kako bi im pomogli da bolje obavljaju svoje poslovanje. Takva podrška u obliku strukturiranja ponude ili unapređenja usluge je, po mom mišljenju, bolji način koji donosi jasne prednosti našim klijentima.

POBJEDA: Koliko imate zaposlenih i da li planirate reorganizaciju?

LEBERLE: U NLB-u u Crnoj Gori imamo trenutno više od 300 zaposlenih. Treba imati u vidu da se u današnje vrijeme bankarska industrija konstantno mijenja, prateći svakodnevne promjene zahtjeva i potreba klijenata. Promjena kao proces za nas bankare je već dio svakodnevnog poslovanja. Pokušavamo se stalno prilagođavati tim promjenama na tržištu kako bi išli u korak sa njima ili ispred njih. Ponekad to prilagođavanje zahtijeva reorganizaciju. Trenutno se pripremamo ne samo za klasičnu reorganizaciju, nego i reorganizaciju kulture, kako bismo već danas ispunili buduće zahtjeve naših klijenata.

Nema ni naznaka za prodaju banke

POBJEDA: Da li je planirana prodaja banke u Crnoj Gori?

LEBERLE: Ovo pitanje se odnosi na našeg vlasnika. Međutim, ne osjećamo da postoje ikakve naznake za takve aktivnosti. Upravo je suprotna situacija, budući da NLB Grupa jača svoje tržišno prisustvo na svim svojim tržištima, koristeći svoje jedinstveno geografsko prisustvo u Jugoistočnoj Evropi.

Malo klijenata zadovoljava međunarodne standarde za kreditiranje

POBJEDA: Kako komentarišete preporuku guvernera da banke povećaju kreditnu aktivnost?

LEBERLE: Ako pogledate finansijske pokazatelje u Crnoj Gori, možete vidjeti da obim kredita stagnira već duže vrijeme. To znači da, u suštini, nema rasta.

Banke, uglavnom, refinansiraju jedna drugu umjesto da daju podsticaj za nove poslove. Jedan od razloga je taj da veliki broj crnogorskih kompanija i fizičkih lica ne zadovoljava međunarodne standarde za kreditiranje.

To je dilema koju želimo riješiti zajedno sa našim klijentima, tako što im pružamo korisne savjete i pomoć u strukturiranju ponude. Na taj način možemo podržati kreditnu sposobnost klijenata i olakšati njihov pristup kreditima. Potrebno je imati na umu da to nije moguće ostvariti od danas do sjutra, ipak je neophodno uložiti određeno vrijeme i napore. NLB Banka je posvećena Crnoj Gori i čvrsto opredijeljena da nastavi ovim putem.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *