Skupština usvojila rebalans budžeta

Dodajte komentar

Skupština Crne Gore je na danas održanoj prvoj sjednici novog saziva, sa 41 glas usvojila rebalans budžeta.

Za rebalans je predviđeno 2,031 milijarde eura, što je 100 miliona manje od iznosa u važećem Zakonu u budžetu.

Podsjećamo, ključne stavke ovogodišnjeg rebalansa odnose se na nepovlačenje novca za gradnju auto-puta, izdatke za zarade u javnom sektoru, naknade za majke sa troje i više djece i dug Fonda zdravstva.

Kapitalni budžet na osnovu rebalansa iznosi 115,73 miliona eura, dok je prethodno iznosio 334 miliona. Tih 219 miliona eura iz kapitalnog budžeta ostalo je nepotrošeno prvenstveno zbog auto-puta, jer je od 245 miliona eura povučeno svega pet miliona.

Vlada je Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu usvojila bez održavanja sjednice, a na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova Vlade.

Kako je ranije najavio potpredsjednik vlade Vujica Lazović prodajom obveznica obezbijeđen je novac za isplatu naknada za majke sa troje i više djece, ali koliko će kasniti isplata zavisi od glasanja o rebalansu budžeta u Skupštini Crne Gore. Crna Gora se tako na berzi zadužila 80 miliona eura, 20 manje nego što je bilo predviđeno. Lazović je takođe saopštio da će to biti dovoljno da se podmire sve potrebe do kraja godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *