Prva crowdfunding platforma u Sloveniji uspješno isfinansirala dva start-upa

Dodajte komentar

Putem Conde, prve platforme za grupno finansiranje u Sloveniji, dva start-upa uspješno su prikupila potrebna sredstva.

Conda je dio austrijske Conde (njena podružnica i ujedno suvlasnica), koja djeluje u šest evropskih zemalja. U Sloveniji je rad počela u martu ove godine. Objavila je prva dva projekta, odnosno kompanije koje su u potrazi za podrškom među ljudima.

Nakon pola godine su oba uspješno isfinansirana. Prvi, slovenački startup Sweet Speed, koji se bavi “energijskim čokoladama”, dobio je 33.000 eura od 30.000 planiranih (kampanja traje još mjesec dana). Drugi, Berza potraživanja, primo je 80.300 eura, 161 posto od planiranog iznosa.

Conda iduće godine planira tržište da poveća sa 100.000 na 800.000 eura sa 15 sa isfinansiranih kompanija, najavio je Vladimir Milošević, glavni savjetnik, izvještava RTV Slovenije.

Grupno finansiranje (engl. crowdfunding) postaje sve važniji kanal novca, resursa i pažnje u svijetu. Godine 2013. je na taj način prikupljeno pet milijardi eura (podaci Svjetske banke), a prošle godine više od 30, što ukazuje na ogroman rast.

Rast je i dalje brži od optimističnih najava, a 2020. bi se mogao približiti stotini milijardi. Suprotno očekivanjima, vodeća je Azija, iako su u zapadnoj javnosti ekvivalenti grupnog finansiranja američki Kickstarter i IndieGoGo.
U Evropi je broj platformi velik i utakmica iz koje će nastati panevropska platforma još traje.

U osnovi crowdfunding je koncept u kojem se kompanija ili pojedinac u potrazi za novcem okreću najširim masama, a ne ustaljenim institucijama, kao što su banke i investicioni fondovi. Tipovi crowdfundinga razlikuju su po tome kako primaoci reagiraju. U slučaju Kickstartera to je nagrada, bilo u obliku dobrog osjećaja kroz potporu priče ili u obliku stvarnog proizvoda. To je nagradni ili donatorski tip. Drugi tip je investicioni: u zamjenu za novac kompanija nudi udio, a treći je kreditni.

Nagradni tip platformi bio je doskora dominantan. Prije dvije godine zauzimao je 52 posto kolača, dok danas dominira kreditno grupno finansiranje.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *