Pregled štampe za 25. novembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Šteta za 900 radnika, korist za građevinare

Ako predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić, prihvati zahtjev Poreske uprave za uvođenjem stečaja u kompaniji Radoje Dakić, najmanje 900 bivših radnika ostaće bez svojih potraživanja na čiju isplatu, uprkos pravosnažnoj presudi, čekaju već deceniju, saopšteno je “Vijestima”.

Fale izvori finansiranja

Mala i srednja poduzeća su glavni pokretač rasta u Crnoj Gori i treba im poboljšati pristup finansijama i razviti alternativne izvore finansiranja, ocijenila je Evropska komisija u novom izvještaju.

Dnevne novine

Vjerujemo da će sud ispraviti nepravdu nanijetu EGM-u

Kompanija E-Gambling Montenegro (EGM) nedavno je podnijela tužbu protiv Uprave za igre na sreću, zbog negativne medijske kampanje koja je rezultirala višemilionskim gubicima pomenute firme. Tadašnji v.d. direktora Uprave za igre na sreću Ilija Vukčević tvrdio je da na jednu licencu može biti registrovan jedan sajt, a da se za svaki naredni mora plaćati dodatnih 10.000 eura, zbog čega je tražio oduzimanje licence za kockanje pomenutnoj kompaniji, tvrdeći da je neregularna.

Vatel prva u svijetu škola hotelskog menadžmenta

Uspostavljeno partnerstvo između Univerziteta Donja Gorica, kompanije Azmont Investments i francuske Vatel škole je donijelo Crnoj Gori program međunarodnog hotelskog menadžmenta koji se zasniva na pravoj mjeri i kombinaciji teorije i prakse.

Benčmarking važan za unapređenje poslovanja

U Budvi je juče završen prvi dan međunarodne benčmarking radionice IB2015, koji organizuje JP “Regionalni vodovod Crnogorsko primorje”, Dunavski program za vode koji predvode Svjetska banka i Međunarodno udruženje vodovoda u slivu rijeke Dunav (IAWD) i Evropska benčmarking saradnja (EBC), uz podršku Ministarstva o drživog razvoja i turizma i Udruženja vodovoda Crne Gore.

Dan

Otkrili brojne zloupotrebe i pored opstrukcije

Ministri, odnosno kontrolori koje je delegirala opozicija nastojali su da u skladu sa ovlašćenjima koja im je davao leks specijalis isprate trošenje budžetskih sredstava i procesuiraju sve neregularnosti, kazao je u intervjuu za “Dan potpredsjednik Vlade iz redova opozicije Milorad Vujović.

Obalu poklanjaju investitorima

Novi predlog zakona o morskom dobru krije scenario o zatvaranju obale Crne Gore, smatraju u Matici Boke.
Novi predlog zakona je “prošao Vladu 21. decembra prošle godine i u skupštinskim ladicama pod brojem 2711/16-1 od januara ove godine čeka novu parlamentarnu većinu.

Za stanove zaposlenih u Skupštini 150 hiljada

Vlada je najučerašnjoj sjednici, poslednjoj u ovom sazivu Vlade, usvojila predlog za preusmjeravanje sredstava u iznosu od 150 hiljada eura sa Skušptine za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u parlamentu. Sredstva su preusmjerena sa programa za unapređenje zakonodavne infrastrukture, naknada za stanovanje i odvojen život, naknada poslanicima u iznosu od 117 hiljada, te konsultantskih usluga.

Pobjeda

Hoće posao, plate i doprinose

Nakon što su protestnom šetnjom od kruga fabrike do opštine pozvali nadležne da se uključe u rješavanje njihovih problema, radnici bjelopoljske fabrike kisjele vode ,,Bjelasica Rada razgovarali su sa gradonačelnikom Aleksandrom Žurićem.

Počela isplata akcionarima

Isplata iz stečajne mase ukupne vrijednosti 1,3 miliona eura akcionarima HTP ,,Onogošt počela je juče saopštio je stečajni upravnik Ranko Radinović.

Dužnik i banka da se dogovore o troškovima

U Privrednoj komori smatraju da bi neka institucija trebalo da bude posrednik u dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju, poznatijem kao ,,podgorički model da bi zaživio ovaj način spašavanja solventnih kompanija, koje nemaju trenutnu likvidnost.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *